Σήμερα δεν υπάρχει φάρμακο για την άνοια ούτε μπορεί να γίνει κάποια ιατρική παρέμβαση που να την αποτρέψει οριστικά.
Όμως “απλές” αλλαγές στον τρόπο ζωής μας θα μπορούσαν να αποτρέψουν τις μισές περιπτώσεις άνοιας σύμφωνα μα μια μελέτη. Αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να γίνουν όσο πιο νωρίς γίνεται.
Οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν υγιεινή διατροφή, γυμναστική και να ασκούν τις νοητικές τους δεξιότητες. Ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να καθυστερεί την άνοια κατά 12 χρόνια.
Χρησιμοποίησε το μυαλό διαφορετικά θα το χάσεις
Τα αποτελέσματα της μελέτης η οποία εξέτασε τα οφέλη σε 1.200 άνδρες και γυναίκες στα 60 και 70 τους χρόνια έχουν συνταχθεί από ομάδα Βρετανών επιστημόνων με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας της Βρετανίας Άρα Ντάρζι, καθηγητή Χειρουργικής στο Imperial College του Λονδίνου.
Το συμπέρασμα είναι ότι σχεδόν το 50% των περιπτώσεων άνοιας μπορούν να προληφθούν, εάν οι σημερινοί 40άρηδες αρχίσουν να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Όπως δήλωσε ο Ντάρζι, είναι πλέον τεκμηριωμένο ότι ο τρόπος ζωής ευθύνεται για σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων άνοιας. «Μόνο στη Βρετανία θα μπορούσαν να αποτρέπονται σε ετήσια βάση 80.294 κρούσματα άνοιας, εάν όλοι οι ενήλικες υιοθετούσαν υγιεινές συνήθειες που ωφελούν τον εγκέφαλο», ανέφερε. Καθώς στη Βρετανία καταγράφονται κάθε χρόνο 175.200 νέα κρούσματα άνοιας (ή ένα κρούσμα κάθε 3 λεπτά, όπως αναφέρει ο οργανισμός Alzheimer’s Society), η μείωση κατά 80.294 ισοδυναμεί με πρόληψη του 47% των κρουσμάτων.
Γράφοντας στην εφημερίδα Daily Telegraph, ο Ντάρζι ανέφερε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να υιοθετήσουν το ρητό «ή το χρησιμοποιείς το μυαλό σου ή το χάνεις».
«Η άνοια, αυτή η εκφυλιστική πάθηση του εγκεφάλου που στερεί από τους πάσχοντες την προσωπικότητα και τελικά την αξιοπρέπειά τους, είναι μία από τις πιο επίφοβες ασθένειες του ανθρώπου και μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», τόνισε ο Ντάρζι.
Και συνέχισε: «Ο κόσμος δεν πρέπει να κάθεται με σταυρωμένα χέρια, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κάποιο φάρμακο για την άνοια, αλλά να λάβει μέτρα με βάση τα επιστημονικά στοιχεία που υπάρχουν. Και αυτά δείχνουν ότι οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και η πνευματική διέγερση του εγκεφάλου μπορούν να τον προστατεύσουν από αυτή την ασθένεια. Πρέπει να φροντίσουμε τον εγκέφαλό μας σε ατομικό επίπεδο, οξύνοντας την ικανότητά μας στο σκάκι, λύνοντας σταυρόλεξα για “δυνατούς λύτες” και τονώνοντας το μυαλό μας μέσα από γρίφους».
Όλ’ αυτά, όμως, δεν πρέπει να αρχίσουν στην τρίτη ηλικία, αλλά πριν από τα 50 μας χρόνια. «Η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή της παχυσαρκίας και η συστηματική γυμναστική παίζουν σημαντικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου. Είναι αποδεδειγμένο πλέον πως ό,τι ωφελεί την καρδιά, ωφελεί και τον εγκέφαλο.
Υπέρταση και διαβήτης
Από τις ασθένειες που βλάπτουν σοβαρά τον εγκέφαλο και συντελούν στην εμφάνιση της άνοιας, ο Ντάρζι είπε ότι οι πιο σημαντικές είναι η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης.
Μια υπέρταση που δεν έχει ρυθμιστεί αυξάνει κατά 60% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, ενώ πάνω από ένα στα τρία κρούσματα άνοιας οφείλονται στον σακχαρώδη διαβήτη. Επομένως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης στην μέση ηλικία και η ρύθμιση του σακχάρου από την πρώτη στιγμή που κάποιος μαθαίνει ότι έχει διαβήτη, έχουν μεγάλη σημασία.
Πολύ σημαντική είναι επίσης η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, καθώς αυτή η ασθένεια διπλασιάζει τις πιθανότητες αγγειακής άνοιας και αυξάνει κατά 65% τον κίνδυνο για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Πέντε “βήματα” που μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας
1. Η τακτική άσκηση. Κάντε άσκηση τρεις έως πέντε φορές την εβδομάδα για 30-60 λεπτά. Οι ενήλικες καλούνται από τους ειδικούς να κάνουν 150 λεπτά δραστηριότητας την εβδομάδα για να προάγουν την υγεία τους, αλλά λίγοι άνθρωποι ασκούνται.
2. Σταματήστε το κάπνισμα. Οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα πριν την ηλικία των 40 των μπορούν να κερδίσουν 10 χρόνια επιπλέον ζωής, λένε οι επιστήμονες.
3. Υγιές σωματικό βάρος. Το υγιές βάρος αξιολογείται από το δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ο οποίος συγκρίνει το ύψος και το βάρος. Πρόκειται για έναν υπολογισμό που διαιρεί το βάρος σε κιλά με το ύψος σε μέτρα στο τετράγωνο. Η καλή βαθμολογία κυμαίνεται μεταξύ 18,5 και 25.
4. Ακολουθήστε τη μεσογειακή διατροφή. Η μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε ψάρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά ολικής αλέσεως και «υγιεινά» λίπη, όπως αυτά στο ελαιόλαδο, ενώ είναι χαμηλή σε κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα. Να σημειωθεί ότι η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιταχύνει την άνοια.
5. Χαμηλή κατανάλωση αλκοόλ. Χαμηλή ή μέτρια κατανάλωση αλκοόλ σημαίνει το πολύ τρεις μονάδες αλκοόλ την ημέρα για τους άνδρες, και το πολύ δύο για τις γυναίκες. Ένα μικρό 125 ml ποτήρι κρασί αντιστοιχεί σε 1,3 μονάδες.