Παρακεταμόλη: Ασήμαντο όφελος για την οστεοαρθρίτιδα – δεν μειώνει τον πόνο στη μέση

imaparac5gesΠολλοί γιατροί συνταγογραφούν παρακεταμόλη για τον πόνο της μέσης.

Αλλά αυτό το δημοφιλές παυσίπονο δεν ελαττώνει τον πόνο της μέσης, ούτε έχει ουσιαστική επίδραση στον πόνο που οφείλεται στην οστεοαρθρίτιδα, γράφουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϋ σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο British Medical Journal.

Αναλύοντας ευρήματα 13 προηγούμενων μελετών, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η παρακεταμόλη δεν μειώνει τον πόνο της μέσης ούτε βελτιώνει την ποιότητα της ζωής των ασθενών. Επίσης, ότι έχει μικρό όφελος στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας ενώ μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο  για προβλήματα στο συκώτι. Τελικά οι παρενέργειες στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας ίσως ξεπερνούν το οποιοδήποτε όφελος.

Να σημειωθεί ότι ο πόνος στη μέση θα επηρεάσει δύο στα πέντε άτομα κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο πόνος περνάει, τις περισσότερες φορές, μέσα σε 12 εβδομάδες. Πάντως, εννιά στα 10 άτομα που επισκέπτονται το γιατρό για πόνο στη μέση δεν έχουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα όπως είναι το κάταγμα.

Οι μελέτες περιελάμβαναν 5.366 συμμετέχοντες, στους 3.541 εκ των οποίων είχε αξιολογηθεί η δυνητική επίδραση της παρακεταμόλης στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος ή του ισχίου και στους υπόλοιπους 1.825 στον πόνο στη μέση.

Στις μελέτες μερικοί ασθενείς έπαιρναν ακόμη αι 4 γραμμάρια παρακεταμόλης την ημέρα.

Χωρίς αποτέλεσμα αλλά με κινδύνους

Οι Αυστραλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η παρακεταμόλη «ήταν αναποτελεσματική για τον πόνο της μέσης», ενώ στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας παρείχε τόσο μικρό όφελος που «δεν είναι πιθανό να έχει σημασία για τους ασθενείς ή τους γιατρούς».

dc5870d7-d6bb-4dparafa0x372Επιπλέον διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που έπαιρναν παρακεταμόλη είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα ηπατικών ενζύμων στο αίμα τους. Ωστόσο «η κλινική σημασία του ευρήματος αυτού παραμένει άγνωστη», γράφουν.

Ίσως αντί για φάρμακα, οι ασθενείς θα έπρεπε να αυξήσουν την φυσική τους δραστηριότητα, καθώς η άσκηση (π.χ. η γυμναστική ενδυνάμωσης των μυών) ασκεί πολύ μεγαλύτερη αναλγητική δράση, ειδικά στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας, καταλήγουν οι επιστήμονες.

Η παρακεταμόλη λαμβάνεται συχνά όταν υπάρχει πονοκέφαλος και επιδρά μπλοκάροντας ένζυμα στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη που μεσολαβούν στη διάδοση του πόνου.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια άλλη μελέτη η οποία βρήκε ότι η παρακεταμόλη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου, καρδιοαγγειακής νόσου και προβλημάτων του γαστρεντερικού συστήματος και των νεφρών. Αυτή η συσχέτιση έγινε προφανής μετά από τέσσερις εβδομάδες χρήσης. Μετά από το διάστημα αυτό παρατηρήθηκε σημαντική άνοδος στην αρτηριακή πίεση του αίματος.

Δείτε επίσης