Νορβηγοί ερευνητές δημοσίευσαν στο περιοδικό JAMA Pediatrics μια μελέτη που έδειξε ότι τα μωρά τα οποία κοιμούνται λιγότερο από 10 ώρες ή ξυπνούν συχνά τη νύχτα παρουσιάζουν περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς στην ηλικία των 5 ετών.
Οι ερευνητές ανέμεναν να εντοπίσουν σύνδεση ανάμεσα στον ύπνο και τις διαταραχές στο συναίσθημα, αλλά εξεπλάγησαν όταν διαπίστωσαν πόσο ισχυρή ήταν.
Το εύρημα προέρχεται από μια μελέτη που περιλαμβάνει 32.662 ζεύγη μητέρων-παιδιών στη Νορβηγία. Οι γυναίκες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια όταν ήταν στη 17η εβδομάδα εγκυμοσύνης, όταν το παιδί τους ήταν 18 μηνών και όταν έφτασε να γίνει 5 χρονών. Επίσης, αξιολόγησαν 99 διαφορετικές συμπεριφορές των παιδιών τους ενώ παράλληλα ανέφεραν πόσο κοιμόταν το παιδί τους κατά τη διάρκεια του 24ώρου και πόσο συχνά ξυπνούσε τη νύχτα.
Στους 18 μήνες το 60% των παιδιών κοιμόταν επί 13-14 ώρες ενώ ποσοστό περίπου 2% κοιμόταν λιγότερο από 10 ώρες. Περίπου το 3% των μωρών ξυπνούσε τρεις ή περισσότερες φορές τη νύχτα. Τα περισσότερα παιδιά ξυπνούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας λίγες μόνο φορές μέσα στην εβδομάδα.
Ύπνος και συναισθηματικά προβλήματα
Τα μωρά που κοιμόντουσαν λιγότερο από 13 ώρες εμφάνιζαν πιο συχνά συναισθηματικά προβλήματα ή προβλήματα συμπεριφοράς ήδη από την ηλικία των 18 μηνών. Τα προβλήματα αφορούσαν περισσότεροσ την αντίδραση του παιδιού στα συναισθήματα π.χ. άγχος και καταθλιπτικά συμπτώματα παρά στην διάσπαση της προσοχής ή στην επιθετικότητα.
«Παρότι είναι δύσκολο να εξαχθεί σχέση αιτίας – αποτελέσματος, αυτή η μελέτη δείχνει ότι η έλλειψη ύπνου νωρίς στη ζωή ενός παιδιού αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συναισθηματικών και συμπεριφορικών προβλημάτων αργότερα», έγραψε η Μισέλ Γκάρισον από το Ερευνητικό Παιδιατρικό Ινστιτούτο του Σιάτλ στην Ουάσιγκτον σε συνοδευτικό άρθρο της μελέτης.
Σύμφωνα με τη Γκάρισον, ο ανεπαρκής ύπνος οδηγεί την επόμενη ημέρα σε πρόβλημα διαχείρισης συναισθημάτων και ενστίκτων αλλά και στην ικανότητα να «διαβάζει» το άτομο τα συναισθήματα και τα κίνητρα των άλλων. Τα προβλήματα ύπνου μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλαγές στις ορμόνες του στρες.
Άλλοι ερευνητές είπαν ότι αποτελεί ορόσημο της ανάπτυξης το να καταφέρουν οι γονείς να κοιμούνται τα παιδιά μόνα τους. Οι γονείς που κάθονται στο προσκέφαλο του μωρού μιλώντας του και τραγουδώντας του πιθανώς να μην πράττουν σωστά καθώς δημιουργούν εξάρτηση του παιδιού το οποίο τους χρειάζεται μονίμως για να κοιμηθεί.