Περπατήστε 2 λεπτά ανά ώρα και ζήστε περισσότερο

Αν θέλετε να ζήσετε περισσότερο, κάντε κάτι απλό. Εγκαταλείψτε την συνεχή ακινησία στο γραφείο και το καθισιό στην καρέκλα περπατώντας τουλάχιστον επί 2 λεπτά ανά ώρα ή κάντε κάτι που ενέχει μια ελαφρά σωματική άσκηση. Το ίδιο κάντε και στο σπίτι σας.

Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά περίπου 30%, σύμφωνα με Αμερικανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γιούτα. Μάλιστα, για όσους πάσχουν από νεφρικά προβλήματα, η μείωση στη θνησιμότητας μπορεί να είναι 40%.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Clinical Journal of the American Society of Nephrology (CJASN).

physica55555l-activityΑκριβής μελέτη

Οι επιστήμονες βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε στοιχεία από 3.243 άτομα που εφοδίασαν με συσκευές καταγραφής της φυσικής δραστηριότητας και τους παρακολούθησαν επί τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως πρόκειται για μια υψηλής ποιότητας έρευνα.

Μετά από τρία χρόνια, 137 άτομα έχασαν τη ζωή τους από διάφορες αιτίες. Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές βρήκαν πως όσοι στο είχαν “ανταλλάξει” κάποιες ώρες ακινησίας με ορθοστασία δεν είχαν μειωμένο κίνδυνο θανάτου.

Όσοι όμως έκαναν τουλάχιστον 2 λεπτά ανά ώρα μερικές απλές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα μέσα στο γραφείο ή οι δουλειές του σπιτιού, είχαν σημαντική μείωση του κινδύνου να πεθάνουν πρόωρα.

«Οι συσχετίσεις που είδαμε είναι ισχυρές και υποδηλώνουν ότι υπάρχει μεγάλο όφελος για όποιον φροντίσει να κάνει κάποια φυσική δραστηριότητες επί 2 λεπτά ανά ώρα στον χώρο όπου βρίσκεται», ανέφερε ο Σρινιβάσαν Μπεντού, καθηγητής Νεφρολογίας.

Δείτε επίσης