Λοιμώδης μονοπυρήνωση: Συμπτώματα και θεραπεία

imamonopyrhsosh5ges Η λοιμώδης μονοπυρήνωση προκαλείται από τον ιό Epstein-Barr.

Ο ιός αυτός μπορεί να προσβάλει συχνότερα άτομα ηλικίας από 16 έως 25 ετών. Πιστεύεται ότι μεταδίδεται με το σάλιο. Η περίοδος επώασης για τη νόσο είναι συνήθως 7 ως 14 ημέρες στα παιδιά και στους εφήβους. Η περίοδος επώασης είναι μεγαλύτερη στους ενήλικες και μερικές φορές μπορεί να φθάσει τις 30 έως 50 ημέρες.

Σημεία και συμπτώματα

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση έχει ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, όπως πυρετό, πόνο στο λαιμό, πρησμένους λεμφαδένες και διόγκωση του σπλήνα.

  • Πυρετός.
  • Πονόλαιμος.
  • Ανορεξία.
  • Κόπωση και αδυναμία.
  • Πόνοι στους μυς.
  • Πρησμένοι λεμφαδένες.
  • Πόνος στο πάνω αριστερό μέρος της κοιλιάς.

Ο ιός μπορεί επίσης να προκαλέσει ναυτία, ίκτερο, πονοκέφαλο, δυσκαμψία του αυχένα, πόνο στο στήθος, βήχα, ταχυκαρδία και αρρυθμίες. Συχνά υπάρχει ανορεξία, πόνοι στους μυς, κόπωση και αδυναμία, ενώ μερικά άτομα εμφανίζουν ένα κόκκινο εξάνθημα. Αυτό το φάσμα συμπτωμάτων μπορεί να καταστήσει δύσκολη τη διάγνωση.

Αν υπάρχει υπόνοια για μονοπυρήνωση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει μία εξέταση αίματος που ονομάζεται μονοτέστ, για να βεβαιωθεί για την παρουσία του ιού στο αίμα σας.

Πόσο σοβαρή είναι η λοιμώδης μονοπυρήνωση;

Η μονοπυρήνωση δεν είναι σοβαρή νόσος, εκτός από σπάνιες περιπτώσεις στις οποίες διογκώνεται σοβαρά ο σπλήνας και υφίσταται ρήξη ή όταν μολύνονται άλλα ζωτικά όργανα, όπως ο εγκέφαλος ή η καρδιά.

Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια, αν έχετε ξαφνικούς έντονους πόνους στην κοιλιακή σας χώρα. Αυτό μπορεί να σημαίνει μια γρήγορη διόγκωση της σπλήνας σας ή ακόμα και ρήξη της. Αν συμβεί αυτό, μπορεί να χρειαστείτε εγχείρηση για τον έλεγχο της αιμορραγίας.

Στις περισσότερες περιπτώσεις ο πυρετός, οι πρησμένοι λεμφαδένες και η διόγκωση του σπλήνα εξαφανίζονται μετά από 10 ημέρες. Όμως μπορεί να χρειαστούν 2 με 3 μήνες, πριν επανέλθετε τελείως στη φυσιολογική σας κατάσταση. Αν και τα συμπτώματα δεν είναι εξουθενωτικά, η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει παρατεταμένη κούραση και αδυναμία.

Δείτε περισσότερα για τη λοιμώδη μονοπυρήνωση στα παιδιά εδώ.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη μονοπυρήνωση εξαρτάται από τα συμπτώματα της και τη σοβαρότητα της.

Φάρμακα. Δεν υπάρχει συγκεκριμένο φάρμακο για την ιογενή λοιμώδη μονοπυρήνωση, αλλά ο πονόλαιμος που τη συνοδεύει μπορεί να επιπλακεί από στρεπτοκοκκική λοίμωξη, η οποία χρειάζεται θεραπεία με αντιβιοτικά. Κάποιες φορές ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει κορτικοστεροειδή, για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας. Η ξεκούραση είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της θεραπείας. Μην περιμένετε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας ασχολίες για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας ζητήσει να απέχετε από σπορ που έχουν σωματική επαφή, αν ο σπλήνας σας έχει διογκωθεί. Να πίνετε πολλά υγρά για ανακούφιση από τον πυρετό και τον πονόλαιμο και για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Για τον πονόλαιμο δοκιμάστε να κάνετε γαργάρες με ζεστό αλατόνερο αρκετές φορές την ημέρα.

Δείτε επίσης