Βουλωμένη μύτη και αντιμετώπιση

Η ρινική απόφραξη συμβαίνει, όταν οι δίοδοι του αέρα στη μύτη φράζουν. Όλοι εμφανίζουν προσωρινά κάποιου βαθμού απόφραξη, όταν υποφέρουν από κάποιο κρυολόγημα ή αλλεργία.

Μερικές φορές η ρινική απόφραξη προκαλείται από σκολίωση του διαφράγματος ή υπερβολική χρήση ρινικών σπρέι. Άλλα αίτια είναι οι ρινικοί όγκοι ή πολύποδες και οι διογκωμένοι αδένες

Σημεία και συμπτώματα

  • Αδυναμία αναπνοής από τη μύτη.

Το διάφραγμα είναι ο χόνδρος και το μέρος οστού που διαχωρίζει τις δύο ρινικές κοιλότητες. Λίγοι άνθρωποι διαθέτουν ολόισιο διάφραγμα. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι διακυμάνσεις είναι μικρές, αλλά σε μερικούς ανθρώπους το διάφραγμα παρεκκλίνει σημαντικά προς τη μία πλευρά ή προς την άλλη, προκαλώντας την απόφραξη. Τέτοιες διαφοροποιήσεις είναι συχνά αποτέλεσμα κάποιου τραυματισμού, όπως από ένα χτύπημα στη μύτη.

Διάγνωση

Αναζητώντας το αίτιο της βουλωμένης μύτης, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει ερωτήσεις σχετικά με κάποιο πιθανό τραυματισμό, αλλεργίες και τη χρήση ρινικών σπρέι.

Μπορεί να χρησιμοποιήσει μία φωτιζόμενη ευέλικτη συσκευή που εισέρχεται στη μύτη σας, για να μπορέσει να διαγνώσει το πρόβλημα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί επίσης να βοηθήσει η αξονική τομογραφία.

skoliosh diafragma5Θεραπεία

Σε πολλούς ανθρώπους η σκολίωση του διαφράγματος δεν αποτελεί παρά μία μικρή ή ανεπαίσθητη ενόχληση. Ωστόσο, αν προκαλεί απόφραξη που δυσκολεύει την κανονική αναπνοή, η επέμβαση μπορεί να είναι αναγκαία.

Η εγχείρηση του διαφράγματος είναι μία χειρουργική επέμβαση που ευθυγραμμίζει το διάφραγμα. Μπορεί να γίνει συνήθως είτε με τοπική είτε με γενική αναισθησία χωρίς νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Αν η απόφραξη προκλήθηκε από ρινικές σταγόνες ή σπρέι, θα πρέπει να σταματήσετε τη χρήση τους. Αν υποπτεύεστε αλλεργίες, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει έναν αλλεργιολόγο για μία σειρά εξετάσεων, για να εξακριβώσετε σε τι είστε αλλεργικός.

Αν η απόφραξη είναι αποτέλεσμα κάποιου πολύποδα, διογκωμένων αδένων ή όγκου, η εγχείρηση μπορεί να είναι απαραίτητη, για να απαλλαγείτε από την απόφραξη.

Μια απλή αντιμετώπιση για τη βουλωμένη μύτη

Όταν πάσχουμε από κρυολόγημα, όλοι αναζητούμε μία σίγουρη μέθοδο, για να ανακουφιστούμε από τη βουλωμένη μύτη μας. Δεκάδες διαφημίσεις προϊόντων υπόσχονται μαγικές θεραπείες, αλλά τέτοια προϊόντα σπάνια πραγματοποιούν τις υποσχέσεις τους και αξίζουν τα λεφτά τους. Ακόμα και όταν πραγματικά σας ανακουφίζουν από τη συμφόρηση στη μύτη σας, μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως υπνηλία ή ξηροστομία.

Ένας τρόπος για να ξεβουλώσετε τη βουλωμένη μύτη σας χωρίς παρενέργειες και έξοδα, είναι ο ακόλουθος: Για να μαλακώσετε τη βλέννα στη ρινική σας κοιλότητα και στα ιγμόρεια, αναπνεύστε ατμό. Φέρτε μία τσαγιέρα ή μία κατσαρόλα με νερό σε σημείο βρασμού και αναπνεύστε τον ατμό για αρκετά λεπτά προσέχοντας να μην πλησιάσετε πολύ και καείτε. Μερικά άτομα τοποθετούν μία πετσέτα πάνω από το κεφάλι τους σχηματίζοντας έτσι μία τέντα, όσο εισπνέουν τον ατμό.

Αυτή η μέθοδος χρησιμεύει επίσης, για να μαλακώνουν οι βλέννες στα πνευμόνια σας. Επίσης, ένα μπάνιο με πολύ ατμό μπορεί να σας βοηθήσει να καθαρίσετε τη βουλωμένη μύτη σας.

Δείτε επίσης