Τα κράνμπερι καταπολεμούν τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Τα κράνμπερι (βακκίνια) βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια και παρουσιάστηκε στην 250η Εθνική Συνάντηση και Έκθεση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

kranmepri55Οι ερευνητές έφτιαξαν τρία εκχυλίσματα: μια πλήρη σκόνη από κράνμπερι, ένα εκχύλισμα που περιείχε μόνο πολυφαινόλες από αυτά τα μούρα, και ένα τρίτο εκχύλισμα με συστατικά του καρπού χωρίς τις πολυφαινόλες.

Τα εκχυλίσματα ισοδυναμούσαν με ένα φλιτζάνι κράνμπερι και αναμίχθηκαν στα γεύματα ποντικών με καρκίνο του παχέος εντέρου.

Μετά από 20 εβδομάδες τα ποντίκια που έλαβαν το πλήρες εκχύλισμα των κράνμπερι σε σκόνη είχαν περίπου το ήμισυ του αριθμού των καρκινικών όγκων σε σχέση με τα ποντίκια που δεν λάμβαναν καθόλου το εκχύλισμα στη διατροφή τους. Τα ποντίκια που τρέφονταν με τα άλλα εκχυλίσματα είχαν επίσης λιγότερους καρκινικούς όγκους.  Επιπλέον, τα εκχυλίσματα του μούρου φάνηκε να μειώσει τα επίπεδα των δεικτών φλεγμονής στα ποντίκια.

Οι ερευνητές είπαν δεν ότι το όφελος από το χυμό κράνμπερι ίσως δεν είναι το ίδιο διότι τα πλήρη εκχυλίσματα περιέχουν συστατικά από τη φλούδα του φρούτου. Είπαν επίσης πως ελπίζουν να μάθουν ποια μεμονωμένα συστατικά των κράνμπερι είναι η αιτία των αντικαρκινικών ιδιοτήτων.

Προηγούμενη έρευνα έχει διαπιστώσει ότι οι ουσίες που προέρχονται από εκχυλίσματα κράνμπερι μπορούν επιλεκτικά να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα του παχέος εντέρου στο εργαστήριο.

Ορισμένα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι οι πολυφαινόλες έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες.

Σημαντική η φλούδα

Η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης καθηγήτρια Catherine Neto, του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Dartmouth, δήλωσε:

«Τα εκχυλίσματα κράνμπερι μπορεί να παρέχουν προστασία απέναντι σε πολλές μορφές καρκίνου, αλλά ήταν λογικό να εξετάσουμε πρώτα τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Τα συστατικά και οι μεταβολίτες του κράνμπερι είναι βιοδιαθέσιμα στο παχύ έντερο καθώς προχωρεί η πέψη. Αυτό που βρήκαμε ήταν αρκετά ενθαρρυντικό. ‘Ολα τα παρασκευάσματα ήταν αποτελεσματικά σε κάποιο βαθμό, αλλά το πλήρες εκχύλισμα κράνμπερι ήταν το πιο αποτελεσματικό. Η δοσολογία ήταν περίπου ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι την ημέρα κράνμπερι για τον άνθρωπο. Πάντως δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί κάποιος να έχει τα ίδια οφέλη από το χυμό, ο οποίος στερείται μερικά από τα συστατικά που βρίσκονται στη φλούδα αυτού του μούρου».

Να σημειωθεί ότι μια πρόσφατη μελέτη βρήκε ότι και ο καφές αποτελεί φάρμακο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

Δείτε επίσης