Περιεδρικά συρίγγια: Άμεση και ανώδυνη αντιμετώπιση με τη μέθοδο VAAFT

Του Μιχάλη Βοργιά, M.D FACS, Διευθυντή Χειρουργικής στο Mediterraneo Hospital

Πόνος στην περιοχή των γλουτών, του πρωκτού, της κοιλιάς, εκροή πύου, αίματος ή δύσοσμου υγρού, επώδυνες κενώσεις, μετεωρισμός, νυχτερινοί ιδρώτες και κόπωση. Αυτά τα συμπτώματα περιγράφει ο ασθενής και η κλινική εξέταση “δείχνει” περιεδρικά συρίγγια.

Τη διάγνωση επιβεβαιώνει και η ενδοσκοπική εξέταση του ορθού, το υπερηχογράφημα, η αξονική τομογραφία και η μαγνητική τομογραφία, οι οποίες αποκαλύπτουν το βάθος και την πορεία του συριγγίου.

vaaft 5Το περιεδρικό συρίγγιο είναι  μία δίοδος, που δημιουργείται, μεταξύ του εσωτερικού του πρωκτικού σωλήνα ή του ορθού και της επιφάνειας του δέρματος. Τα συρίγγια μπορεί να εμφανιστούν μεμονωμένα ή και περισσότερα από ένα στην ίδια περιοχή.

Αιτίες

Ένα περιεδρικό απόστημα που έχει εξελιχθεί σε μία χρόνια κατάσταση, οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην δημιουργία ενός περιεδρικού συριγγίου.

Το συρρίγγιο προκαλείται, συνήθως από  φλεγμονή και  απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων. Η απόφραξη των αδένων προκαλεί φλεγμονή, διόγκωση των αδένων και τελικά δημιουργία αποστήματος που εκδηλώνεται με πόνο, ερυθρότητα και διόγκωση στο δέρμα του πρωκτού.

Η διάνοιξη του αποστήματος ή η απλή χειρουργική παροχέτευσή του μπορεί να εκτονώσει προσωρινά το πρόβλημα αλλά η επικοινωνία με το έντερο παραμένει και το συρίγγιο εξακολουθεί να υφίσταται. Συγκεκριμένα, η τομή μπορεί να επουλωθεί ή να παραμείνει μία μικρή οπή από την οποία ρέει πυώδες υγρό.

Άλλες αιτίες περιεδρικών αποστημάτων είναι η ιδρωταδενίτιδα, η είσφρυση τριχών, απλοί δοθιήνες του περιπρωκτικού δέρματος, η φυματίωση, ο καρκίνος και η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.

Στην πλειονότητα τα περιεδρικά συρίγγια, είναι απλά, στη θέση που βρίσκονται και την πορεία τους. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, δυσκολευόμαστε να εντοπίσουμε την πορεία του συριγγίου. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο προεγχειριτικός έλεγχος με μαγνητική τομογραφία εντοπίζει την πορεία και χαρτογραφεί την χειρουργική προσπέλαση.

Η θεραπεία γίνεται με χειρουργική επέμβαση. Αφαιρείται ο συραγγώδης πόρος, αμιγώς από το έσω έως το έξω στόμιο, με ιδιαίτερη προσοχή για την διαφύλαξη των μυών του σφιγκτήρα.

VAAFT, η νέα μέθοδος αφαίρεσης περιεδρικών συριγγίων

Η νέα επαναστατική μέθοδος VAAFT (Video-Assisted Anal Fistula Treatment) χρησιμοποιείται για την αφαίρεση των περιεδρικών  συριγγίων που προκαλούνται από την φλεγμονή και την απόφραξη του εκφορητικού πόρου των περιπρωκτικών αδένων.

Ακόμη και εάν το ύψος του συρριγγώδους πόρου περιλαμβάνει σημαντικό τμήμα από τον σφιγκτηριακό μηχανισμό, η επέμβαση γίνεται πιο εύκολα και σχεδόν αναίμακτα.

Η νέα μέθοδος αναίμακτης χειρουργικής, μειώνει τις όποιες παρενέργειες, τον πόνο και ταυτόχρονα δίνει τη δυνατότητα στον ασθενή να επιστρέψει το συντομότερο στα καθήκοντά του.

vorgias_neoΜιχάλης Βοργιάς – MD FACS
Γενικός Χειρουργός, Λαπαροσκοπική Χειρουργική
Διευθυντής Χειρουργικής Κλινικής στο «Mediterraneo Hospital»
http://www.vorias.gr/

 

Δείτε επίσης