Τα παραπανίσια κιλά στην ηλικία των 50 ετών φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ σε ηλικία μικρότερη από την αναμενόμενη. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecular Psychiatry και έγινε από ερευνητές του National Institute of Aging (ΝΙΑ) των ΗΠΑ.
Άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν επίσης υποδείξει ότι η παχυσαρκία στην μέση ηλικία είναι παράγοντας κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά είναι για πρώτη φορά που μια μελέτη καταγράφεται πως τα περιττά κιλά επιταχύνουν την εμφάνιση της νόσου.
Στη μελέτη συμμετείχαν 1.394 άτομα μέσης ηλικίας 60 ετών. Οι ερευνητές τους παρακολούθησαν 14 χρόνια, διάστημα κατά το οποίο 142 άτομα εμφάνισαν Αλτσχάιμερ.
Αναλύοντας τα στοιχεία, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι κάθε 1 μονάδα αύξησης στο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) στην ηλικία των 50 ετών συνοδεύεται από πρώιμη εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ κατά 6,7 μήνες. Το αποτέλεσμα αυτό έλαβε υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες κινδύνου για άνοια, συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας, του μορφωτικού επιπέδου και των καρδιαγγειακών παραγόντων.
Επιπλέον, οι μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου συσχέτισαν τις αυξήσεις του ΔΜΣ με περισσότερες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, χαρακτηριστικές του Αλτσχάιμερ.
«Η ηλικία έναρξης του Αλτσχάιμερ δεν είναι καλά μελετημένη», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, νευρολόγος Μάνταβ Θάμπισεττυ. «Μέχρι να βρούμε ποιοι παράγοντες επιταχύνουν την έναρξη της ασθένειας δεν θα μπορούμε να δοκιμάσουμε παρεμβάσεις, αλλά φαίνεται πως η μείωση του βάρους είναι ένα σημαντικό μέρος κατά την αναζήτηση της πρόληψης και της θεραπείας».
Ο Δείκτης μάζας σώματος
Ο ΔΜΣ υπολογίζεται διαιρώντας το σωματικό βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).
Τιμές του ΔΜΣ από 30 και πάνω σηματοδοτούν παχυσαρκία, τιμές ανάμεσα στο 30-34,9 σημαίνουν πρώτου βαθμού παχυσαρκία, 35-39,9 σημαίνουν δεύτερου βαθμού παχυσαρκία (υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την υγεία) και πάνω από 40 σημαίνουν νοσογόνο παχυσαρκία.