Η άσκηση προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη

Η έντονη άσκηση, η υγιεινή διατροφή, η αποφυγή του καπνίσματος, η κατανάλωση λυκοπενίου (ντομάτας) και λιπαρών ψαριών μειώνουν τον κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο του προστάτη. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Journl of National Cancer Institute από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παραπάνω προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να μειώσουν τα κρούσματα καρκίνου του προστάτη πάνω από 50%.

askhsh 5 andrasΟ καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο στη Δύση. Υπολογίζεται ότι κάθε άνδρας έχει μία στις επτά πιθανότητες να εκδηλώσει την πάθηση, με την πλειονότητα των περιπτώσεων να έχουν ηλικία άνω των 60 ετών.

Οι περισσότεροι καρκίνοι του προστάτη αναπτύσσονται αργά και δύσκολα κάνουν μετάσταση αλλά μερικοί καρκίνοι είναι επιθετικοί και απειλητικοί για τη ζωή, ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης Στέισι Κένφιλντ, καθηγήτρια στο Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο.

Η Κένφιλντ και η ομάδα της μελέτησαν κατά πόσο οι υγιεινές συνήθειες και η γυμναστική μπορούν να προστατεύσουν τους άνδρες από τους προστατικούς καρκίνους, εξετάζοντας δεδομένα από δύο επιδημιολογικές μελέτες που περιέλαβαν 62.000 άνδρες, ηλικίας 40-84 ετών και διήρκεσαν πάνω από 20 χρόνια.

Οι επιστήμονες αξιολόγησαν έξι παράγοντες:

  • Τη συστηματική γυμναστική που προκαλούσε ιδρώτα,
  • Την παχυσαρκία (όταν ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι κάτω από 30)
  • Την αποφυγή του καπνίσματος επί τουλάχιστον 10 χρόνια,
  • Την κατανάλωση λιπαρών ψαριών,
  • Την κατανάλωση ντομάτας,
  • Τη χαμηλή κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος.

Μετά από 20 χρόνια, 913 άνδρες είχαν εκδηλώσει επιθετικούς καρκίνους προστάτη και έχασαν τη ζωή τους.

Σημαντική προστασία από την έντονη γυμναστική

Η ανάλυση των δεδομένων έδειξαν ότι οι άνδρες που ακολουθούσαν πέντε ή και όλες τις παραπάνω συνήθειες, συμπεριλαμβανομένης της έντονης άσκησης, είχαν από 38-68% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν επιθετικό καρκίνο προστάτη, σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν καμία.

Όσοι άνδρες ακολουθούσαν μόνο τις διατροφικές υγιεινές συνήθειες είχαν 30-46% μικρότερο κίνδυνο για επιθετικό καρκίνο.

Την μεγαλύτερη αξία είχε η έντονη άσκηση, δήλωσε η Κένφιλντ.

«Υπολογίσαμε ότι αν όλοι οι άνδρες φρόντιζαν έστω και μετά τα 60 τους να γυμνάζονται έντονα τουλάχιστον 3 ώρες την εβδομάδα θα μειώνονταν κατά 34% τα κρούσματα επιθετικού καρκίνου προστάτη» είπε η ειδικός.

Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης ότι η κατανάλωση επτά μερίδων ντομάτας την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατά 15% (η ντομάτα περιέχει λυκοπένιο το οποίο προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη), η κατανάλωση μίας μερίδας λιπαρών ψαριών την εβδομάδα κατά 17% και η αποφυγή του επεξεργασμένου κρέατος κατά 12%.

Δείτε επίσης