Τα παιδιά που περπατάνε και πηδάνε νωρίς, έχουν πιο γερά οστά αργότερα στη ζωή τους, βρήκε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Bone and Mineral Research. To εύρημα αυτό πιστεύεται ότι μπορεί στο μέλλον να βοηθήσει στη πρόληψη της οστεοπόρωσης.
Ερευνητές από το Manchester Metropolitan University και το Bristol University, με επικεφαλής τον δρ Alex Ireland, εξέτασαν δεδομένα για 2.327 άνδρες και γυναίκες που είχαν γεννηθεί στη δεκαετία του 1990 και αξιολόγησαν στοιχεία για την κινητικότητα των ατόμων αυτών στην ηλικία των 18 μηνών. Επιπλέον, με διαγνωστικές εξετάσεις εξέτασαν τα οστά τους στην ηλικία των 17 ετών.
Τα παιδιά που την ηλικία των 18 μηνών περπατούσαν, πηδούσαν και έτρεχαν καλύτερα από τα συνομήλικά τους, ήταν αυτά που στην εφηβεία είχαν τα πιο γερά οστά. Το όφελος ήταν πιο αισθητό στην περίπτωση των αγοριών. Τα παιδιά που είχαν πρόωρη κινητικότητα, συνήθως εμφάνιζαν και μεγαλύτερη σωματική δραστηριότητα και στην εφηβεία.
Προηγούμενη μελέτη του Ireland, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Bone το 2014, έδειξε ότι τα μωρά που άρχισαν να περπατούν νωρίτερα μπορούσαν να έχουν μέχρι και 40% μεγαλύτερη οστική μάζα στο οστό της κνήμης τους σε σύγκριση με τα παιδιά που ακόμη μπουσουλούσαν στην ηλικία των 15 μηνών.
Οι ερευνητές λένε ότι η πρόωρη κινητικότητα ενδυναμώνει τους μυς του παιδιού και αυτό βοηθά στο να γίνουν και τα οστά πιο γερά. Αντίθετα, τα οστά των λιγότερο κινητικών νηπίων είχαν βραδύτερη ανάπτυξη.
Ο Ireland ανέφερε: “Πιστεύουμε ότι η ισχυρότερoι μύες μπορούν να δυναμώσουν τα κόκαλα γιατί εφαρμόζονται μεγαλύτερες δυνάμεις πάνω τους καθώς περπατάμε, τρέχουμε ή πηδάμε, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση των οστών καθώς μεγαλώνουμε.”
Και πρόσθεσε: «Το εύρημα είναι σημαντικό γιατί μπορεί να βοηθήσει γιατρούς και γονείς να επινοήσουν στρατηγικές πρόληψης της οστεοπόρωσης. Η επίτευξη δεξιοτήτων κίνησης στο μικρό παιδί μπορεί να γίνει εύκολα με την επιτήρηση του γονέα”.
Πηγή: Alex Ireland, Adrian Sayers, Kevin C Deere, Alan Emond, Jon H Tobias. Motor Competence in Early Childhood Is Positively Associated With Bone Strength in Late Adolescence. Journal of Bone and Mineral Research, 2016; 31 (5).