Τα καρύδια προστατεύουν από τον καρκίνο του παχέος εντέρου στα ποντίκια

Σύμφωνα με μια μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Prevention Research, η κατανάλωση καρυδιών αλλάζει την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο, δηλαδή δρα όπως τα προβιοτικά τρόφιμα. Με τον τρόπο αυτό τα καρύδια μπορεί να προστατεύουν από την εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη ωστόσο έγινε σε ποντίκια.

karydia 6Οι ερευνητές τροποποίησαν την διατροφή μιας ομάδας ποντικιών έτσι ώστε το 7-10,5% των ημερήσιων θερμίδων τους να προέρχεται από τα καρύδια. Στον άνθρωπο, αυτό αντιστοιχεί σε 30 γραμμάρια καρύδια την ημέρα.

Ο κίνδυνος να εκδηλώσουν τα ποντκίκια καρκίνο του παχέος εντέρου μειώθηκε αισθητά, ιδίως στα αρσενικά, στα οποία παρατηρήθηκαν 2,3 φορές λιγότεροι όγκοι σε σχέση με την ομάδα ποντικιών που δεν έτρωγαν καρύδια.

Αναχαίτιση του καρκίνου του παχέος εντέρου

«Τα ευρήματά μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι η συστηματική κατανάλωση καρυδιών μπορεί να αναχαιτίζει την ογκογένεση στο παχύ έντερο», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης δρ Daniel W. Rosenberg, καθηγητής Ιατρικής.

Και συμπλήρωσε: «Ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι τα καρύδια μπορεί να παρέχουν πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας από τον καρκίνο. Η μελέτη μας ενισχύει τα στοιχεία αυτά. Δείχνει ότι τα καρύδια μπορεί να δρουν ως προβιοτικά για να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου».

Τα καρύδια αποτελούν θαυμάσια πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών. Σημειώνεται ότι περιέχουν άλφα λινολενικό οξύ (ένα ωμέγα-3 λιπαρό) και βιταμίνη Ε η οποία έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καρύδια ρίχνουν την κακή χοληστερόλη και ανεβάζουν την καλή χοληστερόλη αλλά έχουν και άλλα οφέλη για την καρδιά πέρα από αυτό. Η κατανάλωση καρυδέλαιου και ολόκληρων καρυδιών βελτιώνει την λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους και την ροή του αίματος. Επίσης μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2. Τέλος, βελτιώνουν την ποιότητα του σπέρματος.

Δείτε επίσης