Τα κορίτσια θεωρούν τα αγόρια πιο έξυπνα από την ηλικία των 6 ετών

Το κοινωνικό στερεότυπο είναι ότι η εξυπνάδα και η ιδιοφυΐα είναι χαρακτηριστικά του ανδρικού φύλου και φαίνεται πως αυτό εγκαθίσταται νωρίς στο μυαλό των ανθρώπων. Τα κορίτσια αρχίζουν να θεωρούν το φύλο τους λιγότερο έξυπνο από τα αγόρια από την ηλικία των 6 ετών, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science από ερευνητές των πανεπιστημίων Πρίνστον, Νέας Υόρκης και Ιλινόι.

“Ένα πρόσωπο στο γραφείο είναι πραγματικά πολύ έξυπνο. Λύνει τα προβλήματα γρηγορότερα και καλύτερα από οποιονδήποτε άλλον.” Όταν ένα πεντάχρονο κορίτσι ακούσει αυτήν τη δήλωση, είναι 50% πιθανό να σκεφτεί ότι πρόκειται για αγόρι και 50% να σκεφτεί ότι πρόκειται για κορίτσι. Αλλά από την ηλικία 6-7 ετών, είναι 70-80% πιθανό να σκεφτεί ότι πρόκειται για αγόρι και 20 -30% πιθανό να σκεφτεί ότι πρόκειται για κορίτσι.

Η μελέτη περιέλαβε 400 παιδιά και βρήκε ότι από την ηλικία των 6 ετών αρχίζουν να φαίνονται τα στερεότυπα μεταξύ των δύο φύλων και ένα από αυτά είναι ότι τα αγόρια είναι πιο έξυπνα από τα κορίτσια.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι ανάμεσα στις πιθανές αιτίες για τη δημιουργία αυτού του στερεότυπου ενδεχομένως να είναι η άποψη του κοινωνικού περιβάλλοντος, η επιρροή από τους καθηγητές, τους γονείς και άλλα παιδιά. Ωστόσο η μελέτη δεν σχεδιάστηκε για να εντοπίσει την αιτία που επικρατεί αυτό το στερεότυπο κι αν βασίζεται περισσότερο στην προσωπική εμπειρία παρά στο κοινωνικό περιβάλλον.

Σχολικοί βαθμοί και εξυπνάδα

Για τις ανάγκες της έρευνας, ομάδες πεντάχρονων, εξάχρονων και επτάχρονων παιδιών υποβλήθηκαν σε διάφορα τεστ. Σε ένα από αυτά, οι ερευνητές διάβασαν στα παιδιά μία ιστορία για κάποιον “πολύ, πολύ έξυπνο” χωρίς να είναι σαφές για ποιον πρόκειται. Στη συνέχεια τα παιδιά κλήθηκαν να μαντέψουν το φύλο αυτού του έξυπνου ατόμου από τέσσερις φωτογραφίες, δύο ανδρών και δύο γυναικών. Στην ηλικία των 5 ετών, στο 75% των περιπτώσεων, τα αγόρια επέλεξαν άνδρες και τα κορίτσια γυναίκες. Αλλά στην ηλικία των 6 ετών, ενώ τα αγόρια εξακολουθούσαν να επιλέγουν άνδρες, τα κορίτσια άρχισαν και αυτά να επιλέγουν άνδρες.

Η μελέτη βρήκε και κάτι άλλο ενδιαφέρον. Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια αναγνώρισαν ότι τα κορίτσια παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο. Αυτό δείχνει ότι τα παιδιά δεν συνδέουν απαραίτητα την επιτυχία στο σχολείο με την εξυπνάδα.

Οι ερευνητές θέλουν να συνεχίσουν τη μελέτη τους και να βρουν τι είναι αυτό που κάνει τα παιδιά να πιστεύουν ότι τα αγόρια είναι πιο έξυπνα από τα κορίτσια.

Πηγή: Gender stereotypes about intellectual ability emerge early and influence children’s interests.

Δείτε επίσης