DALACIN C: Οδηγίες χρήσης

ΦΥΛΛΟ ΟΔΗΓΙΩΝ ΧΡΗΣΗΣ

  1. ΟΝΟΜΑΣΙΑ: DALACIN C â

 Σύνθεση:

 α) Δερματικό διάλυμα: 

Δραστική ουσία: Φωσφορική Κλινδαμυκίνη

Έκδοχα: Ισοπροπυλική αλκοόλη, Προπυλενογλυκόλη, Ύδωρ κεκαθαρμένο.

β) Λοσιόν:

Δραστική ουσία: Φωσφορική Κλινδαμυκίνη

Έκδοχα: Γλυκερόλη, Νάτριο λαουρυλοσαρκοσινικό, Στεατικό οξύ, Lexemul T (Γλυκερόλης στεατικός εστέρας που περιέχει μικρή ποσότητα Νατρίου και/ή Καλίου στεατικού), Κητοστεατυλική αλκοόλη, Ισοστεατική αλκοόλη, Παραϋδροξυβενζοϊκός μεθυλεστέρας, Ύδωρ κεκαθαρμένο     

 Φαρμακοτεχνική μορφή:    α) Δερματικό διάλυμα   β) Λοσιόν

Περιεκτικότητα σε δραστική:   Κάθε ml διαλύματος ή λοσιόν περιέχει φωσφορική κλινδαμυκίνη 12,42 mg ισοδύναμη με κλινδαμυκίνη 10 mg.

Περιγραφή-Συσκευασία:

α) Δερματικό  διάλυμα: Διατίθεται σε φιαλίδια – εφαρμοστές των 30ml. Ο εφαρμοστής είναι έτσι κατασκευασμένος, ώστε να μπορεί να εφαρμόζεται άμεσα στο πάσχον δέρμα.

β) Λοσιόν: Διατίθεται σε φιαλίδια που περιέχουν 30 ml λοσιόν.

 Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αντιβιοτικό. 

  1. ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΧΟΡΗΓΗΣΕ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΣΑΣ.

Γενικές Πληροφορίες:

Η φωσφορική κλινδαμυκίνη είναι ο εστέρας της κλινδαμυκίνης και είναι ημισυνθετικό αντιβιοτικό.

Ανάλογα με την ευαισθησία του μικροοργανισμού και τη συγκέντρωση του αντιβιοτικού, η κλινδαμυκίνη μπορεί να είναι βακτηριοκτόνος ή βακτηριοστατική.

Η κλινδαμυκίνη δεν παρουσιάζει μυκητοκτόνο δράση. Η φωσφορική κλινδαμυκίνη υδρολύεται από τις φωσφατάσες του δέρματος σε δραστική βάση κλινδαμυκίνης.

Ενδείξεις

Η κλινδαμυκίνη για τοπική χρήση ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της ακμής (ιδιαιτέρως της φλεγμονώδους).

Αντενδείξεις 

Η κλινδαμυκίνη (φωσφορική κλινδαμυκίνη) αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό υπερευαισθησίας στην κλινδαμυκίνη ή τη λινκομυκίνη, ή στα έκδοχα. Επίσης, σε άτομα με ιστορικό φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή κολίτιδας από αντιβιοτικά.

Ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση: 

Τα περισσότερα αντιβιοτικά, συμπεριλαμβανομένης και της κλινδαμυκίνης, έχουν σχετισθεί με την   πρόκληση σοβαρής διάρροιας και ψευδομεμβρανώδους κολίτιδας.

Σπανίως, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις διάρροιας και κολίτιδας από την τοπική χρήση κλινδαμυκίνης. Κατά συνέπεια, ο γιατρός θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη το ενδεχόμενο εμφάνισης διάρροιας ή κολίτιδας που σχετίζονται με το αντιβιοτικό. Αν παρουσιαστεί διάρροια ή αν είστε αλλεργικό άτομο, να ενημερώσετε το γιατρό σας. Στην περίπτωση που εμφανιστεί σοβαρή ή παρατεταμένη διάρροια, θα πρέπει να διακόπτεται η χορήγηση του φαρμάκου και να εφαρμόζονται οι κατάλληλες διαγνωστικές διαδικασίες καθώς και θεραπευτική αγωγή. 

Ηλικιωμένοι: Ισχύει ότι και για τους ενήλικες.

Εγκυμοσύνη: Δεν έχει εδραιωθεί ακόμα η ασφάλεια της χορήγησης της κλινδαμυκίνης. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο εάν ο ιατρός το κρίνει σαφώς απαραίτητο.

Θηλασμός: Δεν είναι γνωστό αν η κλινδαμυκίνη, μετά από την εφαρμογή του φαρμάκου για τοπική χρήση, εκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα.

Κατά κανόνα δεν θα πρέπει να θηλάζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας με το εν λόγω φάρμακο.

Παιδιά: Να μην εφαρμόζεται σε παιδιά κάτω των 12 ετών.

Επίδραση στην οδήγηση και στην ικανότητα χειρισμού μηχανών: Καμία

Ιδιαίτερες προειδοποιήσεις για τα περιεχόμενα έκδοχα:

Αντενδείκνυται σε άτομα με ιστορικό υπερευαισθησίας στην προπυλενογλυκόλη.

Ασυμβατότητες

Δεν συνιστάται η σύγχρονη εφαρμογή της κλινδαμυκίνης για τοπική χρήση με φάρμακα που περιέχουν benzoyl peroxide.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες:

Ενημερώστε το γιατρό σας εάν παίρνετε άλλα φάρμακα.

Έχει αποδειχθεί ανταγωνισμός ανάμεσα στην κλινδαμυκίνη και την ερυθρομυκίνη. Η κλινδαμυκίνη για τοπική χρήση μπορεί να χρησιμοποιείται με επιτυχία σε συνδυασμό με άλλα παρασκευάσματα κατά της ακμής, αλλά ο χρόνος της εφαρμογής τους θα πρέπει να είναι διαφορετικός. Η κλινδαμυκίνη είναι δυνατόν να επαυξήσει τον νευρομυϊκό αποκλεισμό κατά τη γενική αναισθησία. Αν πρόκειται να υποβληθείτε σε εγχείρηση, να ενημερώσετε το γιατρό σας ότι κάνετε θεραπεία με το φάρμακο αυτό. 

Δοσολογία:

Οδός Χορήγησης: τοπική (μόνο για εξωτερική χρήση).

Οδηγίες Χρήσης: Η κλινδαμυκίνη για τοπική χρήση εφαρμόζεται 2 φορές την ημέρα στην πάσχουσα περιοχή.

Δεν απαιτείται εντριβή του δέρματος για να εισχωρήσει το φάρμακο

Προσοχή στην χορήγηση:

Στην περίπτωση επαφής από λάθος με ευαίσθητες επιφάνειες (μάτια, διαβρωμένο δέρμα, βλεννογόνους μεμβράνες), οι εν λόγω επιφάνειες θα πρέπει να πλυθούν με άφθονη ποσότητα δροσερού νερού. Το διάλυμα έχει δυσάρεστη γεύση και θα πρέπει να δίνεται προσοχή, όταν το φάρμακο αυτό χρησιμοποιείται γύρω από το στόμα.

Υπερδοσολογία-Αντιμετώπιση:

Από την τοπική εφαρμογή δεν προκαλούνται συνήθως συμπτώματα υπερδοσολογίας. Η κατά λάθος κατάποση του φαρμάκου (Λοσιόν ή διάλυμα) μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί από τη χορήγηση της κλινδαμυκίνης από το στόμα. Ενημερώστε το γιατρό σας για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας, γενικά συμπωματικά και υποστηρικτικά μέτρα ενδείκνυνται, όπως απαιτείται.

Ανεπιθύμητες ενέργειες:

Οι ακόλουθες παρενέργειες έχουν αναφερθεί από την τοπική χρήση της κλινδαμυκίνης: ξηρότητα, ερύθημα, καύσος, καύσος/κνησμός, απολέπιση, λιπαρότητα/λιπαρό δέρμα, κνησμός, κνίδωση, γαστρεντερικές διαταραχές, κοιλιακός πόνος, διάρροια και κολίτιδα, δερματίτιδα εξ επαφής, gram αρνητική θυλακίτιδα, λιπαρότητα του δέρματος, ερεθισμός του δέρματος και τσούξιμο στα μάτια. Όπως συμβαίνει με κάθε ουσία που εφαρμόζεται στο δέρμα, είναι πιθανό να εμφανισθεί αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε συστατικό του φαρμάκου για τοπική χρήση.

Ημερομηνία λήξης του προϊόντος:

Αναγράφεται στην εξωτερική και εσωτερική συσκευασία.

Σε περίπτωση που η ημερομηνία αυτή έχει παρέλθει μην το χρησιμοποιήσετε.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για τη φύλαξη του προϊόντος:

Φυλάσσετε σε θερμοκρασία μικρότερη ή ίση των 25°C.

  1. ΤΡΟΠΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ

Το φάρμακο αυτό χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή.

Δείτε επίσης