ΜΗΣΥΦΑ: Τι θα ισχύει με την απελευθέρωση

Η απελευθέρωση των τιμών των ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) που έχει νομοθετηθεί από το 2014 με ισχύ από 1.1.2017 συζητήθηκε στη συνάντηση του υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού με τους εκπροσώπους του ΠΦΣ (Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου).

Ο υπουργός ανέφερε τις «δικλείδες ασφαλείας» που θέτει το Υπουργείο με στόχο την αποτροπή του κινδύνου να αυξηθούν ανεξέλεγκτα οι τιμές.

Πιο συγκεκριμένα:

α) Με απόφαση του υπουργού Υγείας και αφού έχει προηγηθεί γνωμοδότηση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), θα εκδοθεί χωριστός κατάλογος τιμών ΜΗΣΥΦΑ -εκτός του δελτίου τιμών- με ενδεικτικές τιμές λιανικής πώλησης που θα τίθενται υποχρεωτικά επί των συσκευασιών των προϊόντων ΜΗΣΥΦΑ.

β) Οι νοσοκομειακές τιμές των ΜΗΣΥΦΑ δεν θα αυξηθούν.

γ) Ιδρύεται παρατηρητήριο τιμών στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων που θα είναι αρμόδιος να συλλέγει όλες τις τιμές ανά φαρμακευτικό προϊόν που υπάγεται στην κατηγορία των ΜΗΣΥΦΑ με στόχο να παρακολουθείται η εξέλιξη των τιμών και να μπορεί να αποτραπεί μια ανεξέλεγκτη αύξησή τους.

Όσον αφορά τη διάθεση των ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα) από τα σούπερ μάρκετ, ο υπουργός Υγείας αποσαφήνισε ότι στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους «θεσμούς» δεν υπήρξε καμία αλλαγή στα μέτρα που νομοθετήθηκαν πέρυσι και ότι τα ΜΗΣΥΦΑ θα συνεχίσουν να χορηγούνται αποκλειστικά από τα φαρμακεία με εξαίρεση τα σκευάσματα που ανήκουν στην κατηγορία των ΓΕΔΙΦΑ και τα οποία αποτελούν μόλις το 13% των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων.

Δείτε επίσης