Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Όχι στην υποχρεωτική παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εκφράζει την αντίθεσή του στο θεσμό των υποχρεωτικών παραπομπών από τους οικογενειακούς γιατρούς καθώς, όπως τονίζει, θα δημιουργήσει σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση του ασθενή στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.

Με νέο σύστημα δημιουργείται «υπεργιατρός» γενικός γιατρός, ο οποίος θα έχει στην ευθύνη του 2.000 ασθενείς και θα πρέπει για όλους αυτούς τους ασθενείς να ασκεί σχεδόν όλες μαζί τις ιατρικές ειδικότητες, ανεξαρτήτως της εκπαίδευσης του ή μη σε αυτές.

Η προσέγγιση αυτή είναι αντίθετη με τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή ιατρική πρακτική ενώ θα οδηγήσει στη μετανάστευση το υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας, τονίζει στη σχετικά ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης σχολίασε:

«Η μεταρρύθμιση στον υγειονομικό τομέα πρέπει να αποσκοπεί στη διασφάλιση της ποιότητας, στη βελτίωση της ιατρικής αποτελεσματικότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας. Η δημιουργία συστήματος Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι μια μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα. Ωστόσο είναι λάθος να δημιουργηθεί ένα σύστημα συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο που αποκλείει το αξιόμαχο ιατρικό δυναμικό της χώρας. Θα πρέπει επίσης να διασφαλιστεί η χρηματοδότησή του για να μην καταρρεύσει όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια».

Σημειώνεται ότι είναι υποχρεωτική η εγγραφή όλων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στον οικογενειακό γιατρό από 1η Ιανουαρίου του 2018, όπως προβλέπει το συμπληρωματικό μνημόνιο.

Δείτε επίσης