Οι άνθρωποι κατανοούν κατά 63% τα γρυλίσματα των σκύλων

Τα σκυλιά έχουν μια εκπληκτική ικανότητα να κάνουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τι λένε τα γαβγίσματα και τα γρυλίσματά τους, έδειξε μια ουγγρική μελέτη.

Επίσης, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες είναι καλύτερες από τους άνδρες στο να αναγνωρίζουν ότι ένας σκύλος παίζει, απειλείται ή αισθάνεται φόβο.

Στη μελέτη, 40 εθελοντές άκουσαν διαφορετικά γρυλίσματα που καταγράφηκαν από 18 σκυλιά τα οποία υπερασπίστηκαν την τροφή τους αντιμετωπίζοντας έναν απειλητικό ξένο ή παίζοντας ένα παιχνίδι ρυμούλκησης. Οι εθελοντές έπρεπε επίσης να βαθμολογήσουν τα γρυλίσματα σύμφωνα με πέντε συναισθηματικές καταστάσεις: επιθετικότητα, φόβο, απελπισία, ευτυχία και παιχνίδι.

Οι εθελοντές ταξινόμησαν σωστά το 63% των γρυλισμάτων των σκύλων, ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από το τυχαίο, δηλαδή το 50%.

Οι ακροατές αναγνώρισαν το 81% του γρυλίσματος που σήμαινε “παιχνίδι” αλλά ήταν λιγότερο καλοί στην αναγνώριση της φύλαξης της τροφής και του απειλητικού γρυλίσματος.

Ο δρ Τάμας Φαράγκο και η ομάδα του από το Πανεπιστήμιο Eotvos Lorand της Ουγγαρίας έγραψαν στο περιοδικό Royal Society Open Science: “Οι συμμετέχοντες συσχέτισαν σωστά τα γρυλίσματα σε ποσοστό πάνω από το τυχαίο. Επιπλέον, οι γυναίκες πέτυχαν ένα υψηλότερο σκορ”.

Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τα σκυλιά παρήγαγαν ένα μεγαλύτερο αριθμό μικρών γρυλισμάτων σε σχέση με την περίπτωση που ήταν επιθετικά ή φοβισμένα, έδειξε η έρευνα. Τα γρυλίσματα του παιγνιδιού και της φρούρησης της τροφής διέφεραν επίσης ως προς την ένταση.

Οι επιστήμονες έγραψαν: “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι οι σκύλοι επικοινωνούν με ειλικρίνεια την εσωτερική τους κατάσταση σε σοβαρές καταστάσεις όπως κατά τη διάρκεια της φύλαξης της τροφής τους από άλλο σκύλο”.

Σε περιβάλλοντα με υποθετικά πιο αβέβαιες εσωτερικές καταστάσεις, όπως στο παιχνίδι ή όταν απειλούνται από έναν ξένο, μπορεί να έχουν μια υπερβολικά επιθετική και παιχνιδιάρικη έκφραση.

Όσο για τους ανθρώπους, αυτοί ανταποκρίνονται ανάλογα στις ακουστικές πληροφορίες κατά τη διάρκεια της αλληλεπίδρασής τους με τους σκύλους.

Δείτε επίσης