ΚΑΤ: Επισφαλείς οι κλίβανοι αποστείρωσης χειρουργικών εργαλείων

Με αφορμή καταγγελίες που χαρακτηρίζουν τους κλιβάνους αποστείρωσης των χειρουργικών εργαλείων στο νοσοκομείο ΚΑΤ ως άκρως επισφαλείς και επικίνδυνους, ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Β. Οικονόμου, υπέβαλλε ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας.

Συγκεκριμένα, έπειτα από τεχνικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στις 4/3/2017, ο νεώτερος κλίβανος του 2001, ο οποίος έβγαζε το 50% της δουλειάς, τέθηκε εκτός λειτουργίας.

Όμως, είναι αμφίβολο αν, με τα υπόλοιπα 3 απαρχαιωμένα μηχανήματα που βρίσκονται στο Νοσοκομείο και συμπληρώνουν τη διαδικασία κλιβανισμού, αποστειρώνονται τα αντικείμενα και τα χειρουργικά εργαλεία, καθώς κατά το τελικό στάδιο δημιουργίας κενού αέρος, δεν υπάρχει δείκτης μέτρησης της πίεσης ώστε να επιβεβαιωθεί η επίτευξη ατμοσφαιρικών συνθηκών αποστείρωσης.

Επιπρόσθετα, λόγω του ότι οι ατμοί των κλιβάνων υγροποιούνται και μετατρέπονται σε τρεχούμενο νερό, διαπερνώντας το πάτωμα του 1ου ορόφου, τίθεται θέμα στατικότητας του κτηρίου.

Ο υπουργός ερωτάται τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να επιδιορθωθεί το πρόβλημα του βασικού και νεώτερου κλιβάνου το οποίο και βρίσκεται εκτός λειτουργίας και εάν μπορεί να δηλώσει με σιγουριά ότι η αποστείρωση των αντικειμένων και των χειρουργικών εργαλείων που κλιβανίζονται από τα 3 παλαιότερα μηχανήματα γίνεται σωστά.

Δείτε επίσης