Εθνικό πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης σωματικής κακοποίησης παιδιών

Περισσότεροι από 1.220 επαγγελματίες υγείας εκπαιδεύθηκαν σε όλη την Ελλάδα στο πλαίσιο του 1ου Εθνικού Προγράμματος Επιμόρφωσης Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών, μια πρωτοβουλία και σύμπραξη της Εταιρίας κατά της Κακοποίησης του Παιδιού – ΕΛΙΖΑ και της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού».

Η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε το Μάιο του 2016, πραγματοποιείται υπό την επιστημονική καθοδήγηση των Ιατρικών σχολών των Πανεπιστημίων YALE&IOWA και σε αυτό συμμετέχουν όλες οι Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές της χώρας.

Τα παραπάνω δήλωσαν σε χθεσινή συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του προγράμματος, τονίζοντας ότι η σωματική βία είναι από τις πιο σοβαρές αντιξοότητες που μπορεί να βιώσει ένα παιδί, με άμεσες αλλά και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Όπως υπογράμμισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Δημόπουλος, σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 2 παιδιά ηλικίας 11-16 ετών έχει πέσει θύμα τουλάχιστον μιας εμπειρίας σωματικής βίας, φαινόμενο που εντείνεται στις μέρες μας λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ εκτιμάται ότι 9 στις 10 περιπτώσεις δεν αναφέρονται ποτέ και παραμένουν χωρίς διάγνωση και αντιμετώπιση.

Από τη μελέτη των φακέλων παιδιών με πιθανή σωματική κακοποίηση προέκυψε ότι η μέση ηλικία των παιδιών αυτών ήταν 7,7 έτη, σε αντίθεση με επιδημιολογικά δεδομένα των ΗΠΑ, όπου η πλειονότητα των περιστατικών σωματικής κακοποίησης αφορά παιδιά ηλικίας κάτω των 3 ετών.

Επιπλέον, ο μέσος χρόνος παραμονής των παιδιών αυτών στο νοσοκομείο ήταν 26 ημέρες ενώ για τα 6 στα 10 παιδιά επιτεύχθηκε η ένταξη σε συγγενικό περιβάλλον ή πλαίσιο φιλοξενίας.

Παρατηρήθηκε επίσης, ότι τα βρέφη είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα σωματικής κακοποίησης, ενώ σχεδόν στο 20% των παιδιών τα οποία νοσηλεύθηκαν με έγκαυμα και στο 35% των παιδιών τα οποία νοσηλεύθηκαν με κάταγμα το ιστορικό το οποίο δόθηκε από τους γονείς ή τους φροντιστές δεν ήταν συμβατό με τα ιατρικά ευρήματα ή/και το αναπτυξιακό στάδιο του παιδιού.

Στο πλαίσιο του Προγράμματος, επετεύχθη η έγκριση από την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και το Νοσοκομείο Παίδων «Π & Α Κυριακού» της δημιουργίας της 1ης Πρότυπης Μονάδας Φροντίδας για την Ασφάλεια του Παιδιού, εντός του Νοσοκομείου.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η ψηφιακή διασύνδεση του 1ου Πανελλήνιου Δικτύου Εκπαιδευμένων Ιατρών για τη Διαχείριση Περιστατικών Σωματικά Κακοποιημένων Παιδιών, με στόχο τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση.

Δείτε επίσης