Γιάννης Μπασκόζος: Εθνική στρατηγική για τον ιό HIV

Τη δρομολόγηση συντακτικής ομάδας που θα επεξεργαστεί το Εθνικό σχέδιο για τον HIV, ανακοίνωσε ο ΓΓΔΥ κ. Γιάννης Μπασκόζος κατά την παρέμβασή του στη συνάντηση εργασίας για τον HIV στην Ελλάδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Οροθετικών «Θετική Φωνή». Παράλληλα απεύθυνε κάλεσμα –που θα γίνει και με θεσμικό τρόπο-σε όλες τις πλευρές να συμμετέχουν σε αυτή την εθνική προσπάθεια.

Μια Εθνική Στρατηγική για τον HIV οφείλει να εστιαστεί στις ομάδες του πληθυσμού που αντιμετωπίζουν έντονες διακρίσεις και είναι κυρίως οι κοινωνικοί προσδιοριστές που δημιουργούν την ευπάθεια στον HIV, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπασκόζος.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πρόσβασης των οροθετικών ατόμων στις εξετάσεις τους για τη μέτρηση του ιικού φορτίου σημείωσε ότι για το υπουργείο αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα και δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα των αντιδραστηρίων θα αποκατασταθεί άμεσα και με πολύ μικρότερη οικονομική επιβάρυνση για το εθνικό σύστημα υγείας.

«Απόλυτη προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί επίσης η αξιοποίηση της θεραπείας ως πρόληψης βάσει των διεθνών και ευρωπαϊκών και πλέον και των ελληνικών κατευθυντήριων οδηγιών. Για το λόγο αυτό μέριμνα μας είναι να επιταχυνθεί η έναρξη θεραπείας όσων έχουν διαγνωστεί με τον ιό και δεν λαμβάνουν ακόμη αγωγή», πρόσθεσε.

Επιπλέον, ο Γενικός Γραμματέας τόνισε την ανάγκη να αξιοποιηθεί όλη την εργαλειοθήκη πρόληψης που μας δίνει η επιστήμη αναφερόμενος στην PrEP, η οποία ήδη διατίθεται σε ευρωπαϊκές χώρες και δήλωσε την απόφαση του υπουργείου να ανοίξει διάλογο για τη χορήγησή της.

Δείτε επίσης