Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί το σημαντικότερο μέσο ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα

Σε πρόσφατη επιστημονική εκδήλωση στα πλαίσια της VAPEXPRO, συμμετείχαν ο κ. Σπύρος Τσιμούρης, Πρόεδρος Συλλόγου «Κοινότητα Ελλήνων Ατμιστών»,  ο δρ. Παναγιώτης Κατωπόδης, Παθολόγος-Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ρώμης-Δ/ντής Παθολογικού Τμήματος Ιατρικού Κέντρου Περιστερίου και ο δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός, Καρδιολόγος-Ερευνητής, Επιστημονικός Συνεργάτης Ωνασείου και Ειδικός Συνεργάτης Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ).

Αριστερά προς τα δεξιά: Σ. Τσιμούρης, Π. Κατωπόδης, Κ. Φαρσαλινός.

Ο κ. Τσιμούρης ανέφερε ότι επικρατούν μύθοι, αναλήθειες και προπαγάνδα εναντίον του ατμίσματος. Μας ενδιαφέρει ο τεκμηριωμένος αντίλογος και όχι άναρθρες κραυγές, είπε ο κ. Τσιμούρης και τόνισε ότι  «η Κοινότητα θα υποστηρίζει κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε η ορθή ενημέρωση να περάσει σε όλη την κοινωνία». Επιπλέον, όπως αναφέρεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, το άτμισμα είναι μια εναλλακτική συνήθεια πολύ μειωμένου ρίσκου σε σχέση με το κάπνισμα.

Ο κ. Κατωπόδης ανέφερε ότι σύμφωνα με τον Οργανισμό Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου 55.000 θάνατοι αποφεύχθηκαν χάρη στο άτμισμα, ενώ πολλά είναι τα οφέλη από τη διακοπή καπνίσματος των συμβατικών τσιγάρων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι σε ένα 24ωρο από τη διακοπή καπνίσματος επανέρχονται τα φυσιολογικά επίπεδα του μονοξειδίου του άνθρακα στο αίμα και σε ένα χρόνο αργότερα μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

«Η συσκευή ατμίσματος είναι ένα καινούργιο τεχνολογικό προϊόν που μας βοηθά να απαλλαγούμε από το κάπνισμα. Είναι ευθύνη των επαγγελματιών υγείας να προτρέπουν τους ασθενείς τους να διακόψουν το κάπνισμα» τόνισε ο κ. Κατωπόδης.

Ο κ. Φαρσαλινός, παρέθεσε συνοπτικά τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν την ιδιαίτερα μειωμένη βλαπτικότητα του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε σχέση με το κάπνισμα.

Με βάση μελέτες το ποσοστό διακοπής καπνίσματος χωρίς καμία υποστήριξη φτάνει μόλις στο 5%, το ποσοστό διακοπής με υποκατάστατα νικοτίνης φτάνει στο 7% και με φαρμακευτική αγωγή στο 20% αλλά μόνο τον πρώτο χρόνο. Στην Ευρώπη χάρη στο άτμισμα 6 εκατομμύρια καπνιστές διέκοψαν το κάπνισμα και 9 εκατομμύρια καπνιστές το μείωσαν.

Τον Αύγουστο του 2015, ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) δημοσίευσε μια εκτενή αναφορά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπου αναφέρεται ξεκάθαρα πως το άτμισμα είναι τουλάχιστον 95% λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα.

Τον Απρίλιο του 2016, το Βασιλικό Κολλέγιο Ιατρών (Royal College of Physicians) στο Ηνωμένο Βασίλειο δημοσίευσε μια αναφορά για την στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα όπου αναφέρεται πως οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία από την χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων είναι απίθανο να ξεπερνά το 5% των επιπτώσεων σε σχέση με το κάπνισμα, και είναι πιθανό να είναι σημαντικά μικρότερες από 5%.

Τον Μάιο του 2016, πραγματοποιήθηκε η πρώτη διάσκεψη για το ηλεκτρονικό τσιγάρο και την πολιτική υγείας στη Γαλλία, με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων και εκπροσώπων της κυβέρνησης. Εκεί αναφέρθηκε ότι το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι τουλάχιστον 20 φορές λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη ελληνική νομοθεσία εξομοιώνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με το κάπνισμα, θέτει επιστημονικά ατεκμηρίωτους περιορισμούς στη χρήση του και αποτελεί τροχοπέδη στην σωστή ενημέρωση των καπνιστών και στην δυνατότητά τους να ελαττώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία τους χρησιμοποιώντας ένα λιγότερο βλαπτικό εναλλακτικό προϊόν. Ο κ. Φαρσαλινός ήταν αντίθετος με τη σχεδιαζόμενη αυστηρή πολιτική του υπουργείου Υγείας, που μάλιστα διαφοροποιεί τη χώρα μας σε σχέση με την προηγμένη υγειονομικά Ευρώπη. «Η νομοθεσία είναι στην ουσία τιμωρητική για τους καπνιστές, τους περιθωριοποιεί και τους αντιμετωπίζει ως υπεύθυνους για την εξάρτησή τους στην βλαπτική αυτή συνήθεια, ενώ παράλληλα υποστηρίζει και προστατεύει τα συμβατικά τσιγάρα», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση στον επιπολασμό του καπνίσματος, με το 38% του πληθυσμού άνω των 15 ετών να καπνίζει. Δεν υπάρχει λοιπόν η πολυτέλεια για καθυστερήσεις και αναχρονιστικές νομοθετήσεις που επιτείνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα, αναφέρθηκε στην εκδήλωση. Η στρατηγική ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα πρέπει επειγόντως να υιοθετηθεί και να υποστηριχθεί, με σκοπό να συμπληρώσει (και όχι να αντικαταστήσει) τις υπόλοιπες μεθόδους επιταχύνοντας την ελάττωση της χρήσης συμβατικών τσιγάρων. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο αποτελεί σήμερα το σημαντικότερο προϊόν ελάττωσης του κινδύνου από το κάπνισμα παγκοσμίως.

Χρήσιμες πηγές:

  1. https://www.gov.uk/government/publications/e-cigarettes-an-evidence-update
  2. https://www.rcplondon.ac.uk/file/3563/download?token=uV0R0Twz
  3. http://www.sommet-vape.fr/wp-content/uploads/2016/03/SOMMET-VAPE-160512-eng.pdf
  4. http://www.opengov.gr/yyka/?p=1458

Δείτε επίσης