Η άπνοια ύπνου προδιαθέτει για γνωστική εξασθένηση

Τα άτομα που εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα στον ύπνο τους έχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Neurology.

Οι ερευνητές του University of California, στο Σαν Φρανσίσκο, αξιολόγησαν στοιχεία από 14 δημοσιευμένες μελέτες, που είχαν συμπεριλάβει στοιχεία για πάνω από 4,2 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες.

Τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου -κυρίως υπνική άπνοια– είχαν 26% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν γνωστική εξασθένηση.

Στις μικρότερες μελέτες ο κίνδυνος γνωστικής εξασθένησης ως απόρροια διαταραχής της αναπνοής στον ύπνο, κυμαινόταν από 23% έως 86%. Όταν οι ερευνητές ανέλυσαν τις μικρότερες μελέτες με όμοιο σχεδιασμό εξαιρώντας μία από αυτές, η αύξηση του κινδύνου ήταν 35%.

Η διαταραχή της αναπνοής στον ύπνο σχετίστηκε επίσης με ελαφρώς χειρότερη εκτελεστική λειτουργικότητα του εγκεφάλου, δηλαδή χειρότερες διαδικασίες που περιλαμβάνουν τον σχεδιασμό, την εστίαση της προσοχής, την εκτέλεση εντολών και την εκτέλεση πολλών πραγμάτων ταυτόχρονα. Όμως, δεν επηρεαζόταν η μνήμη.

«Η αναγνώριση αυτής της διαταραχής σε ηλικιωμένα άτομα ενδεχομένως να βοηθήσει στην πρόγνωση του μελλοντικού κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και άρα στην πρώιμη διάγνωση της άνοιας», ανέφερε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Yue Leng.

Η Marie-Pierre St-Onge, ερευνήτρια στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, ανέφερε ότι πιθανόν η μειωμένη ποσότητα οξυγόνου που φτάνει στον εγκέφαλο λόγω υπνικής άπνοιας με την πάροδο του χρόνου na συντελεί σε εγκεφαλικές βλάβες που με τη σειρά τους οδηγούν σε γνωστική εξασθένηση. Επίσης, υπάρχει σχέση μεταξύ γνωστικής εξασθένησης και παχυσαρκίας.

Σε κάθε περίπτωση απαιτείται περαιτέρω έρευνα του συσχετισμού για να δουν οι ερευνητές αν η θεραπεία της άπνοιας ύπνου μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο γνωστικής εξασθένησης.

Να σημειωθεί ότι μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η θεραπεία της υπνικής άπνοιας μπορεί πράγματι να προλάβει την άνοια.

Δείτε επίσης