Το φαγητό προκαλεί σημαντική παραγωγή ενδορφινών

Φινλανδοί ερευνητές βρήκαν πώς το φαγητό τονώνει το ενδογενές οπιοειδές σύστημα του εγκεφάλου. Τα οπιοειδή συνδέονται με την ευχαρίστηση και την ευφορία. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από την Ακαδημία της Φινλανδίας.

Τα αποτελέσματα που έλαβαν ερευνητές από το κέντρο PET Turku αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση φαγητού οδηγεί σε εκτεταμένη απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο, πιθανώς σηματοδοτώντας συναισθήματα κορεσμού και ευχαρίστησης.

Τρώγοντας ήπια σε νοστιμιά (αριστερά) όσο και πολύ νόστιμα (δεξιά) φαγητά πυροδότησαν σημαντική απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο.

Η κατανάλωση μιας εύγευστης πίτσας οδήγησε σε σημαντική αύξηση των ευχάριστων συναισθημάτων, ενώ η κατανάλωση ενός θρεπτικού ποτού που είχε ανάλογες θερμίδες δεν το έκανε. Ωστόσο, και οι δύο τύποι γευμάτων προκάλεσαν σημαντική απελευθέρωση ενδογενών οπιοειδών στον εγκέφαλο.

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ). Οι συμμετέχοντες ενέθηκαν με μια ραδιενεργή ένωση που συνδέεται με τους οπιοειδείς υποδοχείς του εγκεφάλου τους.

Η ραδιενέργεια στον εγκέφαλο μετρήθηκε τρεις φορές με κάμερα ΡΕΤ. Μετά από ένα εύγευστο γεύμα (πίτσα), μετά από ένα μη γευστικό γεύμα (υγρό γεύμα) και μετά από μια ολονύκτια νηστεία.

Η μελέτη αποκάλυψε ότι μια σημαντική ποσότητα ενδορφινών απελευθερώνεται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο μετά την κατανάλωση της πίτσας και, κάτι που προκάλεσε έπληξη, απελευθερώνονται ακόμη περισσότερες ποσότητες μετά την κατανάλωση ενός άγευτου θρεπτικού ποτού.

Το μέγεθος της απελευθέρωσης οπιοειδών ήταν ανεξάρτητο από την ευχαρίστηση που ένιωσαν οι εθελοντές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό το ενδογενές οπιοειδές σύστημα να ρυθμίζει και τα δύο: αισθήματα ευχαρίστησης και κορεσμού.

Ο καθηγητής Lauri Nummenmaa από το Κέντρο PET Turku ανέφερε: “Το οπιοειδές σύστημα ρυθμίζει το φαγητό και την όρεξη και έχουμε διαπιστώσει προηγουμένως ότι οι δυσλειτουργίες του είναι χαρακτηριστικό της νοσηρής παχυσαρκίας. Τα παρόντα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η υπερκατανάλωση μπορεί να προκληθεί από την υπερβολική υπερδιέγερση του οπιοειδούς συστήματος, συμβάλλοντας έτσι άμεσα στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας. Αυτά τα ευρήματα ανοίγουν νέες ευκαιρίες για τη θεραπεία της υπερκατανάλωσης τροφής και την ανάπτυξη της παχυσαρκίας”.

O ερευνητής Jetro Tuulari που συμμετείχε στη μελέτη είπε: “Ήταν μια έκπληξη ότι οι ενδορφίνες απελευθερώνονται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο και ότι το θρεπτικό ρόφημα είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο. Αυτό δημιουργεί μια βάση για μελλοντική έρευνα και ελπίζουμε ότι θα βρούμε τρόπους για να μελετήσουμε και να περιγράψουμε την εξέλιξη και τους προγνωστικούς παράγοντες του εθισμού, της παχυσαρκίας και των διατροφικών διαταραχών.

Δείτε επίσης