Αντίθετα με το συμπέρασμα μιας προηγούμενης μελέτης, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology βρήκε ότι η καφεΐνη δεν απαλύνει τα συμπτώματα των ασθενών με νόσο Πάρκινσον.
Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καφές δεν μπορεί να κάνει καλό, καθώς η έρευνα τέσταρε μόνο την καφεΐνη ενώ ενδέχεται άλλες ουσίες στον καφέ να προσφέρουν όφελος.
Σύμφωνα με μια μελέτη του 2012, η καφεΐνη μετριάζει τα κινητικά συμπτώματα των ασθενών. Όμως επειδή εκείνη η έρευνα ήταν μικρή έχοντας διαρκέσει μόνο έξι εβδομάδες, κρίθηκε ότι έπρεπε να επιβεβαιωθεί.
Χωρίς όφελος
Ερευνητές με επικεφαλής τον Ronald B. Postuma του McGill University του Μόντρεαλ, εξέτασαν την επίδραση της καφεΐνης σε 121 άτομα μέσης ηλικίας 62 ετών, που είχαν διαγνωσθεί με νόσο Πάρκινσον προ τετραετίας.
Από αυτούς, οι μισοί έπαιρναν κάψουλες καφεΐνης των 200 mg δύο φορές τη μέρα, μία το πρωί και μία μετά το μεσημεριανό φαγητό, που ισοδυναμούσαν με περίπου τρεις καφέδες τη μέρα. Οι άλλοι μισοί ασθενείς λάμβαναν μια ανενεργή ουσία. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν από 6 έως 18 μήνες.
Διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρξε καμία βελτίωση στα κινητικά συμπτώματα των ασθενών που λάμβαναν την καφεΐνη, σε σχέση με όσους έπαιρναν το ανενεργό φάρμακο. Δεν υπήρχε επίσης καμία γενικότερη βελτίωση στην ποιότητα της ζωής τους.
Επειδή τα στοιχεία έδειξαν σαφώς μηδενικό όφελος από την καφεΐνη, η μελέτη σταμάτησε πρόωρα σε σχέση με το χρόνου που αρχικά είχε σχεδιαστεί.
Ένας περιορισμός της μελέτης ήταν ότι οι ερευνητές δεν μέτρησαν την καφεΐνη στο αίμα των εθελοντών κατά τη διάρκεια της μελέτης και είναι πιθανό ότι κάποιοι μπορεί να μην τήρησαν τις απαιτήσεις της μελέτης, επηρεάζοντας τα αποτελέσματα.
Επίσης, η επιλεγμένη δόση καφεΐνης βασίστηκε σε προηγούμενες μελέτες και είναι πιθανό μια υψηλότερη δόση να έχει διαφορετικά αποτελέσματα.