Η στέρηση ονείρων (ύπνος REM) βρίσκεται στη ρίζα πολλών θεμάτων υγείας

Η αϋπνία και άλλες ακανόνιστες συνήθειες ύπνου μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας και σχετίζονται με προβλήματα μνήμης, κατάθλιψη και αυξημένο κίνδυνο πτώσεων και ατυχημάτων. Επίσης ο λίγος ύπνος συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Αλλά τα προβλήματα μπορεί να είναι περισσότερα από αυτά. Μια σιωπηρή επιδημία απώλειας ύπνου και κυρίως ονείρων βρίσκεται στη ρίζα πολλών θεμάτων για την υγεία, σύμφωνα με τον Rubin Naiman, ειδικό ύπνου και ονείρων στο Κέντρο Ολοκληρωμένης Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα.

Η ανασκόπηση του με τίτλο, “Χωρίς όνειρα: η σιωπηλή επιδημία της απώλειας ύπνου REM” που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of the New York Academy of Sciences περιγράφει λεπτομερώς τους διάφορους παράγοντες που προκαλούν απώλεια ύπνου REM (rapid eye movement) και ονείρων.

Ο τυπικός ύπνος ακολουθεί ένα μοτίβο στο οποίο ο βαθύτερος ύπνος χωρίς REM έχει προτεραιότητα για τον οργανισμό. Μόνο αργότερα τη νύχτα και νωρίς το πρωί οι άνθρωποι αισθάνονται όνειρα, κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.

“Είμαστε τουλάχιστον όνειρο-στερημένοι όπως είμαστε στερημένοι από τον ύπνο”, είπε ο Naiman, επίκουρος καθηγητής Ιατρικής. Ο ίδιος θεωρεί την απώλεια του ύπνου REM ως έναν μη αναγνωρισμένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία που σιωπηλά προκαλεί όλεθρο συμβάλλοντας σε ασθένειες, κατάθλιψη και διάβρωση της συνείδησης. “Πολλές από τις ανησυχίες μας για την υγεία που αποδίδονται στην απώλεια ύπνου προέρχονται στην πραγματικότητα από τη στέρηση ύπνου REM”, τονίζει ο Naiman.

Η ανασκόπηση εξέτασε τα δεδομένα σχετικά με τα αίτια και την έκταση της απώλειας του ύπνου REM και των ονείρων που σχετίζεται με τα φάρμακα, τις διαταραχές της χρήσης ουσιών, τις διαταραχές του ύπνου και του τρόπου ζωής. Και ολοκληρώθηκε με συστάσεις για την αποκατάσταση του υγιούς ύπνου REM και των ονείρων.

Δυσκολίες στον ύπνο για τους μισούς ηλικιωμένους

Εν τω μεταξύ, μια δημοσκόπηση βρήκε ότι ο ύπνος δεν έρχεται εύκολα για σχεδόν τους μισούς ηλικιωμένους στις ΗΠΑ. Έτσι πάνω από το ένα τρίτο καταφεύγει σε κάποιο είδος φαρμάκου για να τους βοηθήσει.  Οι μισοί πιστεύουν -λανθασμένα- ότι τα προβλήματα ύπνου έρχονται με την ηλικία και αρκετοί παίρνουν από μόνοι τους φάρμακα χωρίς να ρωτήσουν το γιατρό τους.

Η δημοσκόπηση έγινε από το University of Michigan Institute for Healthcare Policy and Innovation. Αφορούσε 1,065 άτομα ηλικίας 65-80 ετών. Συνολικά, το 46% των ερωτηθέντων είχε πρόβλημα να κοιμηθεί μία ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα. To 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είχε πρόβλημα να κοιμηθεί τρεις ή περισσότερες νύχτες την εβδομάδα.

“Αν και τα προβλήματα ύπνου μπορούν να συμβούν σε οποιαδήποτε ηλικία και για πολλούς λόγους, δεν μπορούν να θεραπευτούν λαμβάνοντας ένα χάπι, είτε με ιατρική συνταγή είτε χωρίς συνταγή ή με φυτικά φάρμακα, ανεξάρτητα από το τι λένε οι τηλεοπτικές διαφημίσεις”, είπε ο Preeti Malani, γιατρός και επικεφαλής της δημοσκόπησης.

Ο Malani πρόσθεσε: “Το πρώτο βήμα για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα στον ύπνο σε τακτική βάση θα πρέπει να είναι να μιλήσουν στο γιατρό τους γι ‘αυτό. H δημοσκόπηση δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα εκείνων που το έκαναν πήραν χρήσιμες συμβουλές. Oι συνήθειες ύπνου που δεν βασίζονται σε φαρμακευτική αγωγή είναι η πρώτη επιλογή για τη βελτίωση του ύπνου στους ηλικιωμένους”.

Διάφορες καταστάσεις υγείας μπορούν να συμβάλουν στις δυσκολίες του ύπνου. Το 23% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι τα προβλήματα οφείλονταν στον πόνο. Άλλοι λόγοι περιλάμβαναν ότι πρέπει κανείς να σηκωθεί για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο τη νύχτα και το άγχος.

Ωστόσο, πολλοί δήλωσαν ότι δεν έβλεπαν τα προβλήματα του ύπνου ως πρόβλημα υγείας – αυτή η πεποίθηση ήταν ο συνηθέστερος λόγος που οι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν μιλούσαν στον γιατρό τους για τον αϋπνία τους. Αυτό υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη οι γιατροί να ρωτούν τους ηλικιωμένους ασθενείς τους για τις συνήθειες ύπνου τους και τι κάνουν για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα.

Συνολικά, το 14% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι λάμβανε τακτικά συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον ύπνο, συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον πόνο, βοηθήματα κατά του ύπνου ή συμπληρώματα βοτάνων για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν. Ένα άλλο 23% πήρε περιστασιακά μία από αυτές τις επιλογές.

Η Αμερικανική Εταιρεία Γηριατρικής, η οποία δίνει οδηγίες για τη χρήση φαρμάκων στους ηλικιωμένους, έχει προειδοποιήσει κατά της χρήσης συνταγογραφούμενων φαρμάκων για ύπνο που πωλούνται με τα ονόματα Ambien, Lunesta και Sonata.

Παρόλο που τα OTC βοηθήματα ύπνου μπορούν να αγοραστούν χωρίς ιατρική συνταγή, εξακολουθούν να έχουν κινδύνους για την υγεία. Όπως αναφέρει ο Malani, τα περισσότερα από αυτά περιέχουν διφαινυδραμίνη, ένα αντιισταμινικό που μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες (σύγχυση, κατακράτηση ούρων και δυσκοιλιότητα).

Η χρήση μελατονίνης και βοτάνων μπορεί να θεωρηθούν ασφαλέστερα, αλλά λιγότερα είναι γνωστά για τις πιθανές παρενέργειες των βοτάνων καθώς δεν υπόκεινται στη διαδικασία έγκρισης της FDA (Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων).

Δείτε επίσης