Παλμοί καρδιάς: Πόσο ανεβαίνουν κατά την παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει την παρακολούθηση των αθλητικών γεγονότων με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και αιφνίδιου θανάτου μεταξύ των θεατών, ειδικά για άτομα με υπάρχουσα στεφανιαία νόσο.

Τώρα μια με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Canadian Journal of Cardiology βρήκε ότι η παρακολούθηση ενός αθλητικού αγώνα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τους παλμούς της καρδιάς ανεβάζοντάς τους ακόμα και στο επίπεδο των παικτών που παίζουν στο παιχνίδι.

Ερευνητές του University of Montreal μέτρησαν με holter τον σφυγμό 20 υγιών θεατών που κλήθηκαν να παρακολουθήσουν ένα αγώνα χόκεϊ και διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο ο καρδιακός ρυθμός αυξήθηκε κατά 75% όταν τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση και κατά 110% αύξηση όταν βρέθηκαν επί τόπου στο γήπεδο (όμοια με αυτή που παρουσιάζεται κατά την έντονη σωματική άσκηση).

Οι καρδιακοί παλμοί των συμμετεχόντων παρέμειναν πάνω από το όριο για τη μέτρια σωματική δραστηριότητα για περίπου 39 λεπτά όταν παρακολουθούσαν το παιχνίδι στην τηλεόραση. Για όσους το παρακολουθούσαν ζωντανά, οι καρδιακοί παλμοί παρέμειναν πάνω από το όριο της μέτριας φυσικής δραστηριότητας για 72 λεπτά και πάνω από το όριο της έντονης δραστηριότητας για σχεδόν 13 λεπτά.

Παρατηρήθηκε ότι ο καρδιακός ρυθμός ανέβαινε σε κάθε ευκαιρία νίκης της ομάδας που υποστήριζε ο θεατής. Επίσης φάνηκε ότι ο σφυγμός δεν επηρεαζόταν από το πόσο παθιασμένος οπαδός ήταν κάποιος, κάτι που προκάλεσε έκπληξη.

Οι ερευνητές έγραψαν στην εργασία τους ότι η παρακολούθηση ενός παιχνιδιού χόκεϊ μπορεί να αποτελέσει πηγή “έντονου συναισθηματικού στρες” η οποία μπορεί προσωρινά να αυξήσει τους δείκτες της φλεγμονής και της συστολής των αιμοφόρων αγγείων για άτομα που έχουν ήδη καρδιακά προβλήματα.

Και ενώ δεν παρατηρήθηκαν επιβλαβείς επιδράσεις στο υγιές δείγμα των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς εγείρουν την πιθανότητα ότι μια τέτοια αντίδραση στρες θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακό επεισόδιο.

Στο συνοδευτικό άρθρο της μελέτης, ερευνητές από το Γενικό Νοσοκομείο Zuckerberg στο Σαν Φρανσίσκο και το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ έγραψαν ότι ο ρόλος των γεγονότων που πυροδοτούν τα καρδιακά επεισόδια, συμπεριλαμβανομένων των αθλητικών εκδηλώσεων, δεν είναι απολύτως σαφής. “Είναι πιθανό ότι προκαλούν καρδιαγγειακά συμβάντα που πρόκειται να συμβούν σύντομα ούτως ή άλλως”, γράφουν. “Αν ναι, προληπτικές στρατηγικές που απευθύνονται ειδικά σε ενεργοποιητές δεν θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες”.

Δείτε επίσης