Ο αυξημένος παλμός της καρδιάς σηματοδοτεί κίνδυνο

Οι άνθρωποι που, σε διάστημα μιας δεκαετίας, εμφανίζουν αύξηση στον αριθμό των παλμών της καρδιάς τους σε φάση ηρεμίας, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο, αλλά και από άλλες αιτίες, σύμφωνα με μια νέα νορβηγική επιστημονική έρευνα, που αναδεικνύει για πρώτη φορά ότι δεν αρκεί να έχει κανείς υπό έλεγχο τους παλμούς του, πρέπει αυτό να συμβαίνει και σε βάθος χρόνου.

Ο φυσιολογικός καρδιακός παλμός ενός ενηλίκου όταν κάθεται ήρεμος  κυμαίνεται από 60 έως 100 παλμούς το λεπτό. Πολλοί επιστήμονες όμως πιστεύουν πως ήρθε η ώρα να επανεξεταστεί το ανώτερο όριο. Ερευνητές διαπίστωσαν πως όταν ο καρδιακός παλμός σε κατάσταση ηρεμίας βρίσκεται κοντά σε αυτό το όριο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού, καρδιοπάθειας, διαβήτη και παχυσαρκίας. Γι’ αυτό υποστηρίζουν πως το ανώτερο φυσιολογικό όριο πρέπει να ελαττωθεί στο 90 ή ακόμα και στο 80 καρδιακούς παλμούς το λεπτό.

Σε μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Epidemiology & Community Health», οι ερευνητές παρακολούθησαν επί δύο δεκαετίες 50.000 υγιείς άνδρες και γυναίκες. Διαπίστωσαν πως για κάθε αύξηση των καρδιακών παλμών κατά 10 το λεπτό, ο κίνδυνος θανάτου από έμφραγμα αυξανόταν κατά 18% στις γυναίκες και κατά 10% στους άνδρες. Σε μία άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Υπέρτασης» διαπιστώθηκε πως οι ενήλικοι που είχαν καρδιακό παλμό πάνω από 80 κτύπους το λεπτό όταν δήλωσαν συμμετοχή σε αυτήν, διέτρεχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να έχουν γίνει παχύσαρκοι και να πάσχουν από διαβήτη δύο δεκαετίες αργότερα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ, με επικεφαλής τον Ούρλικ Γουίσλοφ, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), μελέτησαν περίπου 30.000 άνδρες και γυναίκες που δεν είχαν κάποιο γνωστό πρόβλημα με την καρδιά τους. Στη διάρκεια 12 ετών, περίπου 3.000 άτομα πέθαναν, από τους οποίους 975 από καρδιαγγειακή πάθηση και 388 ειδικότερα από ισχαιμικό επεισόδιο (καρδιακή προσβολή).

Η μελέτη έδειξε ότι όσοι είχαν κάτω από 70 καρδιακούς παλμούς το λεπτό στην αρχή της έρευνας, αλλά μετά από 12 χρόνια είχαν αυξήσει τους καρδιακούς παλμούς τους σε πάνω από 85 το λεπτό (πάντα σε ώρα ηρεμίας), είχαν 90% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από ισχαιμικό επεισόδιο (έμφραγμα) σε σχέση με όσους και στις δύο μετρήσεις, παρά τη διαφορά των 12 ετών, είχαν πάντα κάτω από 70 παλμούς. Αυτό το αυξημένο ποσοστό κινδύνου ισοδυναμεί με εννέα πρόσθετους θανάτους ανά 10.000 ανθρώπους ετησίως.

Επίσης, τα άτομα που οι παλμοί τους αυξήθηκαν πάνω από 15 μονάδες μέσα στη 12ετία, εμφάνιζαν κατά 50% αυξημένο κίνδυνο να πεθάνουν από οποιαδήποτε αιτία. Όσοι είχαν αρχικά 70-85 παλμούς και μετά από 12 έτη είχαν πάνω από 85, δηλαδή είχαν κάπως μικρότερη διαχρονική αύξηση στο ρυθμό της καρδιάς τους, αυτοί είχαν κατά μέσο όρο 80% αυξημένο κίνδυνο θανάτου. Από την άλλη, η διαχρονική μείωση των παλμών μέσα στα 12 χρόνια της έρευνας δεν φάνηκε να μειώνει τον κίνδυνο θανάτου.

Ο καρδιακός παλμός δείχνει τον κίνδυνο

Υπάρχουν ενδείξεις από προηγούμενες μελέτες ότι η ύπαρξη υψηλών καρδιακών παλμών σε φάση ηρεμίας (και όχι κατά την σωματική κόπωση ή το ψυχικό στρες) σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Έως τώρα ήταν άγνωστο αν η αύξηση των παλμών της καρδιάς με το πέρασμα του χρόνου αποτελεί επίσης παράγοντα αυξημένου κινδύνου, κάτι που η νέα έρευνα δείχνει πως όντως συμβαίνει.

Οι νορβηγοί επιστήμονες συμπέραναν ότι ”τα νέα στοιχεία ενισχύουν την υπόθεση πως ο υψηλός αριθμός καρδιακών παλμών σε φάση ηρεμίας μπορεί να αποτελεί σημαντικό προγνωστικό δείκτη για ισχαιμική καρδιοπάθεια και γενικότερα για τη θνησιμότητα’‘, αν και τόνισαν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες πάνω στο ζήτημα. Όπως είπαν, το θέμα είναι σημαντικό γιατί θα μπορούσαν να εντοπισθούν πολλοί άνθρωποι που εν αγνοία τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, ώστε να λάβουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης για την καρδιά τους.

Για να μειώσετε τους παλμούς της καρδιάς σας πρέπει να γυμνάζεστε συστηματικά, προτιμώντας τη διακοπτόμενη προπόνηση (να γυμνάζεστε έντονα για 30-60 δευτερόλεπτα, μετά να γυμνάζεστε χαλαρά για άλλο τόσο και να επαναλαμβάνετε τον κύκλο αυτόν συνολικά 10 φορές).

Επίσης η κατανάλωση ψαριών μειώνει τους παλμούς της καρδιάς λόγω των λιπαρών ωμέγα-3 που περιέχουν τα ψάρια.

Δείτε επίσης