Είναι γνωστό ότι η καρδιακή νόσος αναπτύσσεται αργότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες.
Αλλά οι βιολογικοί λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες έχουν πλεονέκτημα για την υγεία της καρδιάς τους δεν είναι απολύτως κατανοητοί μέχρι σήμερα και διερευνώνται. Από καιρό οι ερευνητές υποψιάζονται ότι παίζουν προστατευτικό ρόλο τα οιστρογόνα.
Νέα έρευνα από το University of Guelph που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cardiovascular Research και έγινε σε ποντίκια, προωθεί τις γνώσεις γύρω από αυτό το θέμα λίγο παραπάνω και αποδίδει σημασία τόσο στις καρδιολιπίνες όσο και στα οιστρογόνα.
Οι καρδιολιπίνες είναι μόρια λιπιδίων τα οποία βρίσκονται στις κυτταρικές μεμβράνες και στα αιμοπετάλια παίζοντας σημαντικό ρόλο στη διαδικασία πήξης του αίματος. Όταν δημιουργούνται αντισώματα έναντι των καρδιολιπινών, αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστούν θρόμβοι αίματος στις αρτηρίες και στις φλέβες – κάτι τέτοιο συμβαίνει στο αντιφωσφολιπιδικό σύνδρομο.
Βιολογικό ρολόι και ωοθήκες
Η αλληλεπίδραση των ωοθηκικών ορμονών και του βιολογικού ρολογιού φαίνεται πως προστατεύουν την καρδιακή υγεία των θηλυκών. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
“Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει τη σχέση μεταξύ των ορμονών των ωοθηκών, και του κιρκαδικού συστήματος που ρυθμίζει τον κύκλο ημέρας-νύχτας του σώματος με το γεγονός ότι γυναίκες απολαμβάνουν σημαντική προστασία από τις καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους άνδρες”, ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Tami Martino, καθηγήτρια βιοϊατρικής επιστήμης και διευθύντρια του Κέντρου Καρδιοαγγειακών Ερευνών του Πανεπιστημίου.
Σε προηγούμενες μελέτες, η ομάδα της Martino διαπίστωσε ότι τα καρδιακά επεισόδια ήταν περισσότερα για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες παρόμοιας ηλικίας. Η έρευνα αποκάλυψε επίσης την επίδραση της ημέρας-νύχτας: οι καρδιακές προσβολές ήταν πιο σοβαρές κατά τη διάρκεια του ύπνου στους άνδρες.
Αυτό οδήγησε στην ιδέα ότι ο κιρκαδικός ρυθμός -πρόκειται για “μικροσκοπικά βιολογικά ρολόγια” σε όλα τα κύτταρα του σώματος που ρυθμίζουν τις 24ωρες διαδικασίες ημέρας και νύχτας- μπορεί να λειτουργεί διαφορετικά για τις αρσενικές καρδιές σε σχέση με τις θηλυκές.
Για να τεστάρουν αυτή την ιδέα, οι ερευνητές μελέτησαν ηλικιωμένα ποντίκια με μια γενετική μετάλλαξη που αποσυντονίζει τον κιρκαδικό μηχανισμό -ονομάζονται ποντίκια CLOCK. Οι ερευνητές θεωρούν τα ποντίκια CLOCK ως ένα γενετικό ζωικό μοντέλο που αντιπροσωπεύει ανθρώπους που δουλεύουν με βάρδιες.
“Τα γηρασμένα αρσενικά CLOCK ποντίκια εμφάνισαν καρδιακή νόσο, αλλά τα θηλυκά CLOCK ποντίκια όχι”, ανέφερε η Martino.
Η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι τα θηλυκά καρδιακά κύτταρα έχουν κάποιες διαφορές από αυτά των αρσενικών.
Οι καρδιολιπίνες στα αρσενικά CLOCK ποντίκια μοιάζουν με αυτές των ανθρώπων με καρδιακή νόσο, δήλωσε η Martino. Έχουν επίσης χειρότερα καρδιακά επίπεδα γλυκόζης και ενέργειας. Αντίθετα, τα θηλυκά CLOCK ποντίκια έχουν ένα πιο υγιές προφίλ καρδιολιπινών και καλύτερη ενέργεια.
Ωστόσο, το πλεονέκτημα για τα θηλυκά CLOCK ποντίκια χάθηκε όταν απομακρύνθηκαν οι ωοθήκες, ένα σαφές σημάδι ότι οι ορμόνες όπως τα οιστρογόνα προστατεύουν την καρδιά ακόμη και όταν διαταράσσεται ο κιρκαδικός μηχανισμός, δήλωσε η Martino. Τα ευρήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε κλινικά οφέλη για γυναίκες και άνδρες, πρόσθεσε.
Η διατήρηση καλών κιρκαδικών ρυθμών είναι σημαντική για την επίτευξη μιας πιο υγιεινής και μεγαλύτερης διάρκειας ζωής, είπαν οι ερευνητές.