Δυσλειτουργίες στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιατρεία με τον νέο τρόπο επισκέψεων

Τη δυσφορία τους σχετικά με τη δυσλειτουργία στα συμβεβλημένα ιατρεία από την εφαρμογή της εγκυκλίου περί του νέου τρόπου επισκέψεων, εξέφρασαν οι γιατροί σε έκτακτη σύσκεψη που διενεργήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών.

Ο παρεμβατισμός του ΕΟΠΥΥ στη λειτουργία των ιατρείων καταστρατηγεί την επιστημονική ελευθερία του ιατρού, τορπιλίζει τους κανόνες της ιατρικής ευθύνης απέναντι στον ασθενή και θέτει ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και ανισότητες πρόσβασης των πολιτών στα ιατρεία αναφέρουν οι γιατροί.

Όπως επισημαίνουν, η πάταξη των εικονικών επισκέψεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της real time ηλεκτρονικής καταγραφής αντισυμβατικών συμπεριφορών, της ηλεκτρονικής ανίχνευσης σταθερών επιλεκτικών συνεργασιών και της έκδοσης ειδικού μυστικού αριθμού (pin) στον ασθενή. Οι αριθμοί ΑΜΚΑ πολιτών που κυκλοφορούν ελεύθερα σε άγνωστους χώρους αποτελούν σκανδαλώδες όχημα συναλλαγής και προκλητής ζήτησης, τονίζουν.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εγκύκλιο του προέδρου του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη, ο μέσος ημερήσιος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς, θα είναι 20 και ο χρόνος της καθεμίας καθορίζεται, σύμφωνα με τους «κανόνες ορθής ιατρικής πρακτικής», στα 15 λεπτά. Καθορίζεται επίσης το 100 ως μέγιστος εβδομαδιαίος αριθμός επισκέψεων των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους με τον Οργανισμό γιατρούς.

Η ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ ανέφερε πριν λίγες μέρες ότι «σε πάνω από 30 νομούς της χώρας που διαθέτουν αραιό δίκτυο συμβεβλημένων γιατρών, το μηνιαίο ατομικό πλαφόν των 200 επισκέψεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει την αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών ΠΦΥ και ο εξυπηρετούμενος πληθυσμός, κυρίως από αγροτικές περιοχές, προγραμματίζει εγκαίρως επίσκεψη στον γιατρό της επιλογής του στις αρχές κάθε μήνα. Ένας κλινικός γιατρός μπορεί να εξετάσει, εφόσον υπάρχει ανάγκη, πάνω από τον μέσο όρο των 20 ασθενών την ημέρα ή σε σύνολο 100 την εβδομάδα. Σύμφωνα με αυτή τη λογική ο 101ος ασθενής κάθε εβδομάδας θα εξυπηρετείται ιδιωτικά και επ’ αμοιβή».

Η πλήρης ανακοίνωση από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών αναφέρει:

“Μετά από τη δημιουργία έντονης δυσλειτουργίας στα συμβεβλημένα ιατρεία από την εφαρμογή της εγκυκλίου περί του νέου τρόπου επισκέψεων διενεργήθηκε έκτακτη σύσκεψη στα γραφεία του ΙΣΠ, όπου κατατέθηκε από τους συναδέλφους η έκδηλη δυσφορία τους για την επιχειρούμενη επιστράτευση του ωραρίου του ιατρείου τους, για τις οποίες αμείβονται με μεγάλες περικοπές και με εξάμηνη τουλάχιστον καθυστέρηση.

Ο “ανεύθυνος” παρεμβατισμός του ΕΟΠΥΥ στη λειτουργία των ιατρείων καταστρατηγεί την επιστημονική ελευθερία του ιατρού, τορπιλίζει τους κανόνες της ιατρικής ευθύνης απέναντι στον ασθενή και θέτει ανισότιμους κανόνες στην άσκηση της ιατρικής, προκαλώντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην παροχή ΠΦΥ και ανισότητες πρόσβασης των πολιτών στα ιατρεία. Η πάταξη των εικονικών επισκέψεων είναι επιθυμητή και δίκαιη όταν προκαλεί στοχευμένη ανίχνευση παραβατικότητας.

Αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί με μεγάλη ευκολία μέσω:

1. της real time ηλεκτρονικής καταγραφής αντισυμβατικών συμπεριφορών συναδέλφων, οι οποίες πρέπει να ελεγχθούν

2. ηλεκτρονικής ανίχνευσης σταθερών επιλεκτικών συνεργασιών και

3. έκδοσης ειδικού μυστικού αριθμού (pin) στον ασθενή που θα προστατεύει ως δικλείδα ασφαλείας κάθε ηλεκτρονική πράξη υπηρεσίας υγείας. Οι αριθμοί ΑΜΚΑ πολιτών που κυκλοφορούν ελεύθερα σε άγνωστους χώρους αποτελούν σκανδαλώδες όχημα συναλλαγής και προκλητής ζήτησης.

Μνημειώδης είναι η προχειρότητα, η αοριστία και η ασάφεια με την οποία αντιμετώπισε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ το όλο εγχείρημα, το διήμερο blackout στο e-ΔΑΠΥ και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο προκαλεί κυριολεκτικό “έμφραγμα” σε όλα τα ιατρεία, στις κρατικές δομές ΠΦΥ και στα Νοσοκομεία. Η εφιαλτική κατάσταση από την αναλγησία της διοίκησης του Οργανισμού έχει εξαντλήσει κάθε όριο υπομονής και αντοχής των ιατρών, που αμείβονται ελάχιστα για τις υπηρεσίες που παρέχουν με αδιανόητες περικοπές, clawback, ΕΦΚΑ, πρωτοφανείς σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Εκφράστηκε τάση αποχώρησης των ιατρών και καταγγελίας της σύμβασης του ΕΟΠΥΥ, κύμα που ήδη καταγράφεται έμπρακτα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Τέλος, ο Ιατρικός Σύλλογος έχει γίνει κοινωνός προφορικών ή γραπτών διαμαρτυριών δεκάδων πολιτών κατά της απόφασης της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ”.

Εξώδικο από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ κατά του Οργανισμού για το νέο σύστημα επισκέψεων

Δείτε επίσης