Πρώτη αιτία θανάτου θα είναι οι νοσοκομειακές λοιμώξεις σε 30 χρόνια

Σύμφωνα με μελέτη του Βρετανικού Υπουργείου Υγείας εάν δεν ληφθούν μέτρα για τα ανθεκτικά μικρόβια, το 2050 θα έχουμε 10.000.000 θανάτους παγκοσμίως από 700.000 που έχουμε σήμερα. Η πρόβλεψη χαρακτηρίζεται μετριοπαθής.

Ιδιαίτερη αναφορά στην πρόσφατη νομοθεσία που αναβαθμίζει την σημασία που έχει ο έλεγχος των νοσοκομειακών λοιμώξεων και περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση της Ομάδας Επιτήρησης Κατανάλωσης και Ορθής Χρήσης Αντιβιοτικών (ΟΕΚΟΧΑ) με συντονιστικό ρόλο για το νοσοκομειακό φαρμακοποιό, έγινε στο FORUM που απευθυνόταν στους Νοσοκομειακούς Φαρμακοποιούς και διοργανώθηκε σε συνεργασία με την ΠΕΦΝΙ, στο πλαίσιο του 10ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων με κεντρικό τίτλο «Έλεγχος λοιμώξεων: διασφάλιση για το μέλλον».

Η πρόεδρος της ΠΕΦΝΙ Δέσποινα Μακριδάκη, τόνισε ότι «ο περιορισμός των πολυανθεκτικών στελεχών (και) μέσω της μείωσης της κατανάλωσης των ‘προστατευομένων’ αντιβιοτικών αποτελούν στόχους εθνικής σημασίας για όλους μας και ως ΠΕΦΝΙ στηρίζουμε αυτές τις δράσεις».

Ακόμη επεσήμανε πώς μέσα από την λειτουργία των ΟΕΚΟΧΑ θα υπάρχουν πραγματικά στοιχεία καταγραφής των καταναλώσεων, ιδιαίτερα των προωθημένων αντιβιοτικών για να προστατευθούν και να ενδυναμωθούν οι ορθές πρακτικές και να υπάρχει αντιπροσωπευτική εικόνα για το σύνολο των νοσοκομείων από το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία ( στοιχεία 2015) όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.

Ο συντονιστής του FORUM φαρμακοποιός κ. Αντώνης Μαρκογιαννάκης μιλώντας, αποκάλυψε πώς έχει μειωθεί η παραγωγή νέων αντιμικροβιακών φαρμάκων.

Από την τριετία 1985-1988 που υπήρχαν νέες εισαγωγές πάνω από 30 αντιβιοτικών σήμερα ο αριθμός των νέων αντιβιοτικών έχει μειωθεί στα 2-3 την τετραετία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στον μέσο όρο κατανάλωσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία (στοιχεία 2015) όμως κατέχει την πρωτιά στην κατανάλωση των κλινικά σημαντικότερων αντιβιοτικών.

Δείτε επίσης