Ιός HIV: Το 10% των νέων διαγνώσεων σε νέους (video)

Σχεδόν το 10% των νέων διαγνώσεων του ιού HIV στην Ελλάδα γίνεται σε έφηβους και νέους 15-24 ετών, ενώ πάνω από το 25% των διαγνώσεις αφορούν ανθρώπους έως 29 ετών, σύμφωνα με στοιχεία από το Κέντρο Έλεγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ).

Σύμφωνα με το «Κέντρο Ζωής», οι κυριότεροι λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι και οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στον HIV και στα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, φαίνεται να σχετίζονται με την πρώιμη έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με την ελλιπή ενημέρωση γύρω από θέματα ασφαλούς σεξουαλικής συμπεριφοράς.

Ένας στους 4 μαθητές έως 15 ετών στην Ελλάδα έχει ξεκινήσει τη σεξουαλική του ζωή και το 20% εξ αυτών δε χρησιμοποιεί συστηματικά προφυλακτικό, σύμφωνα με πανελλήνια έρευνα του ΕΠΙΨΥ.

«Βάσει αυτών των δεδομένων, καθίσταται έκδηλο ότι η ενημέρωση των εφήβων για θέματα πρόληψης της μετάδοσης του HIV έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία», αναφέρει το Κέντρο Ζωής σε ανακοίνωσή του.

Η σωστή χρήση προφυλακτικού

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης σχετικά με τον ιό HIV και το AIDS, το Κέντρο Ζωής παρουσιάζει ένα βίντεο για την ορθή χρήση προφυλακτικού, που απευθύνεται στην κρίσιμη ηλικιακή ομάδα των εφήβων και των νέων.

Το βίντεο εκτυλίσσεται μέσα σε ένα λεωφορείο στο οποίο απεικονίζονται μαθητές Λυκείου που αναχωρούν προς το αεροδρόμιο για την πενθήμερη εκδρομή τους. Λίγο πριν την αποχώρηση τους, εμφανίζεται ένας πατέρας μαθητή ντυμένος αεροσυνοδός, ο οποίος δίνει οδηγίες για τη σωστή χρήση προφυλακτικού στο πρότυπο των οδηγιών ασφαλείας που ακούγονται πριν από κάθε πτήση σε αεροπλάνο.

Το Κέντρο Ζωής δίνει μεγάλη έμφαση στην εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του γενικού πληθυσμού ως προς τη λοίμωξη HIV. Η στόχευση είναι διπλή: αφενός αποσκοπεί στο να μάθει το κοινό πώς να προφυλάσσεται από τον HIV, και αφετέρου στο να μάθει ότι μπορεί να συνυπάρχει με τους ανθρώπους που ζουν με HIV, ξεπερνώντας τις αρνητικές προεκτάσεις που έχουν καλλιεργηθεί εδώ και δεκαετίες από την παραπληροφόρηση ή την ελλιπή ενημέρωση γύρω από τον HIV ή και το AIDS. Το Κέντρο Ζωής έχει καλλιεργήσει, όλα αυτά τα χρόνια, την ικανότητα να απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού, προσαρμόζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο επικοινωνίας του στις ιδιαίτερες ανάγκες των επιμέρους πληθυσμιακών ομάδων.

Δείτε επίσης