Εγκυμοσύνη: Η φλεγμονή της μητέρας επηρεάζει τον εγκέφαλο του παιδιού

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience, αν το ανοσοποιητικό σύστημα της εγκύου ενεργοποιηθεί τότε μπορεί να επηρεάσει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εμβρύου.

Παράγοντες, όπως οι λοιμώξεις, το στρες, οι αλλεργίες ή κάποια χρόνια ασθένεια, μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και αυτό με τη σειρά του να προκαλέσει έκκριση πρωτεϊνών στο πλαίσιο της αντιφλεγμονώδους διαδικασίας.

Μια μελέτη σε ζώα είχε δείξει ότι μερικές από αυτές τις πρωτεΐνες μπορούν να επηρεάσουν τους απογόνους.

Για να μάθουν περισσότερα, οι ερευνητές μελέτησαν νεαρές γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και τα παιδιά τους. Διαπίστωσαν ότι η βραχυπρόθεσμη και μακροχρόνια λειτουργία του εγκεφάλου ενός παιδιού μπορεί να επηρεαστεί από τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Τα ευρήματα περιελάμβαναν αλλαγές στον εμβρυϊκό καρδιακό ρυθμό στα μωρά των εγκύων γυναικών που είχαν δείξει σημάδια φλεγμονής. Αναφέροντας τη σχέση μεταξύ του εμβρυϊκού καρδιακού ρυθμού και του νευρικού συστήματος, οι ερευνητές είπαν ότι οι μεταβολές του καρδιακού ρυθμού υποδηλώνουν ότι η μητρική φλεγμονή άρχισε να έχει αποτελέσματα ακόμη και πριν από τη γέννηση.

Τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννηση, οι εξετάσεις του εγκεφάλου που ελήφθησαν στα μωρά αποκάλυψαν διαταραχές στην επικοινωνία μεταξύ διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου όταν οι μητέρες τους είχαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξημένη παραγωγή πρωτεϊνών που σηματοδοτούν φλεγμονή.

Όταν τα μωρά ήταν 14 μηνών, οι δοκιμές έδειξαν διαφορές στις κινητικές δεξιότητες, στην ικανότητα χειρισμού της γλώσσας και τη συμπεριφορά – αυτό αφορούσε τα παιδιά των μητέρων στις οποίες που παρατηρήθηκε η φλεγμονή.

Τα ευρήματα “συμπληρώνουν ένα κομμάτι που λείπει”, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Bradley Peterson σε ένα δελτίο τύπου του Νοσοκομείου Παίδων του Λος Άντζελες.

“Αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι δείκτες της φλεγμονής στο αίμα μιας μαμάς μπορούν να συσχετιστούν με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες αλλαγές στον εγκέφαλο του παιδιού τους”, δήλωσε ο Peterson. “Θα μας επιτρέψει τώρα να εντοπίσουμε τρόπους για να αποτρέψουμε αυτά τα αποτελέσματα και να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά θα αναπτυχθούν με τον υγιέστερο δυνατό τρόπο – ξεκινώντας από τη μήτρα και συνεχίζοντας πέρα από την παιδική ηλικία”.

Αν και οι ερευνητές περιέγραψαν τα ευρήματά τους ως σημαντική πρόοδο, σημείωσαν επίσης ότι χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως πώς η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει το παιδί.

Δείτε επίσης