Νόσος Peyronie (Περονί): H αποτελεσματική θεραπεία

Η νόσος Peyronie (Περονί) μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, από 18-70 χρονών, και παρουσιάζεται σε άνδρες μέσης ηλικίας σε ποσοστό 3-10%. Δεν πρόκειται για σπάνια νόσο, όπως πιστεύουν οι περισσότεροι, καθώς στην Ελλάδα υπολογίζεται πως 20.000 άνδρες έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με αυτή την πάθηση.

Πρόκειται για μια πεϊκή κάμψη, εννοώντας μ’ αυτό την παραμόρφωση, και συγκεκριμένα τη στροφή, του πέους σε βαθμό που καθιστά δύσκολη, έως και αδύνατη ορισμένες φορές, την σεξουαλική επαφή, φτάνοντας σε σημείο να είναι επώδυνη για τον άντρα.

Αιτίες

Η πάθηση οφείλεται στην δημιουργία σκληρυντικών ουλών πάνω στον χιτώνα που σκεπάζει το πέος. Οι επιβαρυντικοί παράγοντες που μπορούν να συσχετιστούν με την νόσο Peyronie είναι οι εξής:

 • Μικροτραυματισμοί κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.
 • Φλεγμονές.
 • Σακχαρώδης διαβήτης.
 • Αυτοάνοσα νοσήματα.
 • Διουρηθρικές επεμβάσεις που προηγήθηκαν.

Συμπτώματα

Η εμφάνιση της νόσου ποικίλει στον κάθε άντρα, διαφέροντας ως προς τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται.

Τα βασικότερα συμπτώματα είναι:

 • Πόνος κατά την στύση.
 • Ψηλάφηση σκληριών (πλακών) στην επιφάνεια του πέους.
 • Φανερή κάμψη του πέους.

Διάγνωση

Η διάγνωση πραγματοποιείται με τις εξής μεθόδους:

 1. Κλινική εξέταση. Κατά την διάρκεια της εξέτασης καθορίζεται η κάμψη, η σκληρότητα της πλάκας και η θέση των πλακών στο πέος.
 2. Απεικονιστικές μέθοδοι όπως είναι:
  Έγχρωμο υπερηχογράφημα,
  Triplex υπερηχογράφημα,
  Ακτινογραφία ή μαγνητική τομογραφία.
 3. Ιστορικό του ασθενούς.

Αντιμετώπιση / Θεραπεία

Η θεραπεία της νόσου Peyronie απαιτεί μια εξατομικευμένη μέθοδο για τον κάθε άνδρα ξεχωριστά, ή τον συνδυασμό πολλών μεθόδων, με σκοπό την λειτουργική αποκατάσταση του πέους.

Οι βασικές μέθοδοι αντιμετώπισης είναι:

Φαρμακευτική αγωγή. Επιλέγεται στις περιπτώσεις που εμφανίζεται έντονος πόνος και ο άνδρας δεν επιθυμεί να χειρουργηθεί.

Ενδοπεϊκές ενέσεις. Οι ενέσιμες ουσίες που χρησιμοποιούνται είναι η βεραπαμίλη και η ιντερφερόνη.

Χειρουργική αντιμετώπιση. Αν η νόσος Peyronie έχει παραμείνει σταθερή για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών και ο άνδρας δεν είναι σε θέση να έχει σεξουαλική επαφή, τότε το χειρουργείο αποτελεί την κατάλληλη αντιμετώπιση. Οι χειρουργικές τεχνικές είναι η αφαίρεση της πλάκας, τοποθέτηση μοσχεύματος και η τοποθέτηση πρόθεσης πέους.

Για την πλήρη και ορθή ενημέρωσή σας γύρω από την νόσο Περονί και την αποτελεσματική αντιμετώπισή της, είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε σε έναν ειδικευμένο ανδρολόγο, που διαθέτει εξοικείωση με το αντικείμενο και εμπειρία. Κλείστε ραντεβού και ελάτε σε επαφή με τον Χειρουργό Ουρολόγο – Ανδρολόγο και Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Βασίλειο Πρωτογέρου.

Δείτε επίσης