Σε ένα αστικό περιβάλλον υπάρχουν συχνά πολλά απόβλητα οικιακής και γρήγορης τροφής. Tο πρόχειρο φαγητό προκαλεί ορισμένα προβλήματα υγείας στον άνθρωπο, όπως παχυσαρκία και υπεργλυκαιμία, αλλά φαίνεται πως προκαλεί προβλήματα και στα ζώα.
Μια μελέτη με τη συμμετοχή επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο Laurention, στο Οντάριο, εξέτασε την υγεία των ρακούν που ζουν σε αστικούς και ημιαστικούς χώρους. Τα ρακούν (Procyon lotor) κατοικούν σε ορισμένες πόλεις και είναι παμφάγα.
- Τα αστικά ρακούν που μελετήθηκαν έβρισκαν μεγάλο μέρος του φαγητού τους στους σκουπιδοντενεκέδες απορριμμάτων fast food των ζωολογικών κήπων του Τορόντο.
- Μια δεύτερη ομάδα ρακούν βρισκόταν σε προστατευόμενη περιοχή και έτσι είχε κάποια πρόσβαση στους ανθρώπινους κάδους απορριμάτων.
- Μια τρίτη ομάδα ρακούν προέρχονταν από μια γεωργική περιοχή και είχε ελάχιστη πρόσβαση στα ανθρώπινα τρόφιμα.
Τα αποτελέσματα ήταν όπως αναμενόταν. Μια διατροφή που περιείχε αρκετά απομεινάρια κομμάτια από μπιφτέκια, και κρούστα πίτσας οδήγησε τα ρακούν να αποκτήσουν περισσότερο σωματικό λίπος με υψηλά επίπεδα γλυκόζης αίματος. Τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών ήταν σχεδόν διπλάσια.
Λιγότερο ανθρώπινο φαγητό ίσον λιγότερα βάρος
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Conservation Physiology με τίτλο “Η ενισχυμένη πρόσβαση στα ανθρωπογενή απορρίμματα τροφίμων σχετίζεται με την υπεργλυκαιμία στα ρακούν (Procyon lotor)”.
Ο επικεφαλής ερευνητής Albrecht Schulte-Hostedde, καθηγητής εξελικτικής οικολογίας στο Πανεπιστήμιο Laurentian, λέει ότι δεν είναι γνωστές οι συνέπειες για τα ζώα μιας ανθρώπινης διατροφής. Για παράδειγμα, αν αναπτύσσουν τα ίδια προβλήματα υγείας με τον άνθρωπο, όπως ο διαβήτης, τα προβλήματα αναπαραγωγής και ίσως μια μικρότερη διάρκεια ζωής.
Μια προηγούμενη μελέτη βρήκε ότι η παρουσία οδοντικής τερηδόνας και η κακή περιοδοντική υγεία των ρακούν ήταν υψηλότερη σ’ αυτά που είχαν πρόσβαση σε ανθρωπογενή απορρίμματα τροφίμων σε ένα κάμπινγκ σε σύγκριση με τα ρακούν μιας αγροτικής περιοχής.
Οι ερευνητές της παρούσης μελέτης έγραψαν: Ενώ υπάρχουν αρκετές μελέτες που τεκμηριώνουν την κατανάλωση των αποβλήτων τροφίμων στην άγρια φύση και της οικολογικής ζωής, υπάρχουν ελάχιστα γνωστά σχετικά με το πώς αυτή η διατροφή επηρεάζει τις ενδοκρινικές και μεταβολικές λειτουργίες των ειδών. Η έρευνά μας για τα αστικά και αγροτικά ρακούν παρέχει προκαταρκτικές αποδείξεις ότι η πρόσβαση στα ανθρωπογενή τρόφιμα συνδέονται με μια φυσιολογική απόκριση. Όπως προβλέψαμε, τα ρακούν στην περιοχή με την υψηλότερη διαθεσιμότητα σε ανθρωπογενή απορρίμματα τροφίμων ήταν βαρύτερα και είχαν περίπου διπλάσια επίπεδα γλυκοζυλιωμένων πρωτεϊνών. Συνολικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι διαφορές στο μεταβολισμό της γλυκόζης μπορεί να σχετίζονται με την πρόσβαση σε ανθρωπογενή απορρίμματα τροφίμων.
Πηγή: Enhanced access to anthropogenic food waste is related to hyperglycemia in raccoons (Procyon lotor).