Ουρολοίμωξη μπορεί να προκαλέσει το μολυσμένο κρέας πουλερικών

Ένα στέλεχος του Escherichia coli (κολοβακτηριδίου) που βρίσκεται σε προϊόντα λιανικής κοτόπουλου και γαλοπούλας μπορεί να προκαλέσει ευρύ φάσμα λοιμώξεων στους ανθρώπους, σύμφωνα  με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης του Αμερικανικού Οργανισμού Μικροβιολογίας mBio.

Είναι γνωστό ότι το Ε. Coli μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο και ιδιαίτερα στα νοσοκομεία. Ωστόσο, μια μελέτη με τίτλο, “Escherichia coli ST131-H22 ως τροφικό ουροπαθογόνο” αποδεικνύει ότι το κολοβακτηρίδιο που κρύβεται στα νωπά προϊόντα πουλερικών μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους, οδηγώντας σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης και σε άλλες σοβαρές καταστάσεις.

Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται τις ουρολοιμώξεις ως κοινή και μικρή ενόχληση αλλά ορισμένες φορές είναι απειλητικές για τη ζωή. Πάνω από το 80% των ουρολοιμώξεων προκαλούνται από το E. coli, αλλά μόνο μερικά στελέχη ευθύνονται για τις πιο σοβαρές λοιμώξεις. Ένας τύπος κολοβακτηριδίου που ονομάζεται E. coli ST131 είναι ιδιαίτερα ικανός να ταξιδεύει από την ουροδόχο κύστη στο αίμα και σκοτώνει χιλιάδες ανθρώπους στις ΗΠΑ κάθε χρόνο.

Δεν είναι γνωστός ο τρόπος με τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι μολύνονται από τον τύπο ST131. Προηγούμενες μελέτες πρότειναν ότι το κρέας της λιανικής πώλησης δεν αποτελούσε αιτία αλλά νέες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι μελέτες ενδέχεται να έχουν επικεντρωθεί πολύ στενά.

Μια πολυκεντρική ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον μικροβιολόγο Lance B. Price, PhD, διευθυντή του Κέντρου Δράσης για την Αντιβιοτική Αντίσταση (ARAC) που εδρεύει στη Σχολή Δημόσιας Υγείας (Milken Institute SPH) του πανεπιστημίου George Washington University, δείχνει ότι υπάρχουν πολλαπλά στελέχη E. coli ST131 και ότι ειδικότερα ένα από αυτά μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο μέσω μολυσμένου κρέατος πουλερικών.

Ο Price και οι συνάδελφοί του διενήργησαν μια μελέτη διάρκειας ενός έτους, όπου ανέλυαν κοτόπουλα, γαλοπούλες και χοιρινό κρέας λιανικής που αγοράστηκαν από σουπερμάρκετ στο Flagstaff της Αριζόνα. Η ομάδα συνέλεξε επίσης και ανέλυσε δείγματα ούρων και αίματος που ελήφθησαν από ασθενείς που εμφανίστηκαν στο Flagstaff Medical Center, το πιο σημαντικό νοσοκομείο στο Flagstaff.

Η ομάδα βρήκε το Ε. Coli σχεδόν στο 80% από τα 2.452 δείγματα κρέατος και στο 72% των ούρων και των καλλιεργειών αίματος από ασθενείς. Το E.coli ST131 ήταν ο πιο συνηθισμένος τύπος που μολύνει τους ανθρώπους και ήταν επίσης παρόν στα δείγματα κρέατος.

Ο Price και η ομάδα του μελέτησαν τα γονιδιώματα των κυττάρων Ε. Coli. Ανακάλυψαν ότι σχεδόν όλα τα ST131 Ε. ​​Coli στα προϊόντα πουλερικών ανήκαν σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος που ονομάζεται ST131-H22 και φέρει γονίδια που βοηθούν το E. coli να αναπτυχθεί στα πτηνά. Το ίδιο στέλεχος βρέθηκε επίσης να προκαλεί ουρολοίμωξη στους ανθρώπους.

“Με αυτή τη μελέτη μπορούμε να πούμε με περισσότερη εμπιστοσύνη ότι το Ε. Coli μεταδίδεται από τα πουλερικά στους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο”, δήλωσε ο Price , ο οποίος είναι Καθηγητής Περιβαλλοντικής και Επαγγελματικής Υγείας στο Milken Institute SPH.

Επί του παρόντος, τα προϊόντα πουλερικών δεν ελέγχονται τακτικά για το είδος των στελεχών Ε. Coli που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη. Αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία της μαγειρικής των πουλερικών και τον σχολαστικό τους χειρισμό στην κουζίνα, δήλωσε ο Price.

“Αυτό το συγκεκριμένο στέλεχος E. coli εμφανίζεται ικανό να ανθεί στα πουλερικά και να προκαλεί ασθένειες στους ανθρώπους”, δήλωσε η Cindy Liu, πρώτη συγγραφέας της μελέτης. “Τα προϊόντα πουλερικών θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό όχημα για τα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες πέραν της διάρροιας”.

Δείτε επίσης