Πως θα προλάβετε το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η εξασφάλιση φυσιολογικής ενεργειακής εφεδρείας είναι μία σύνθετη ανθρώπινη λειτουργία που προϋποθέτει τη σωστή συνεργασία πολλαπλών οργανικών συστημάτων. Το μυϊκό σύστημα και τα νευρικά κύτταρα πρέπει να ανταποκρίνονται με επάρκεια στις εντολές του εγκεφάλου για κίνηση ή διανοητική συγκέντρωση. Η αναπνοή πρέπει να λειτουργεί άψογα για την ομαλή τροφοδοσία των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας των κυττάρων, των μιτοχονδρίων με οξυγόνο. Η σωστή κυκλοφορία αίματος και των θρεπτικών συστατικών εφοδιάζουν τα κύτταρα με τα απαραίτητα υλικά για να γίνουν οι καύσεις και να παραχθεί τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) που είναι το ενεργειακό νόμισμα του σώματος. Η επάρκεια του ύπνου και η ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και των απεκκριτικών οργάνων είναι σημαντικά για την εξουδετέρωση των τοξινών και παραπροϊόντων της καύσης.

Παρά το γεγονός ότι οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας έχουν γίνει περισσότερο από ποτέ απαιτητικοί και απαιτούν υψηλή ενεργειακή εφεδρεία, συχνά οι ενεργειακές αποθήκες στο σύγχρονο άνθρωπο εξαντλούνται εύκολα.

Ως αποτέλεσμα τα σύνδρομα χρόνιας κόπωσης που χαρακτηρίζονται από κόπωση που επιμένει για χρονικό διάστημα άνω του εξαμήνου και δεν υποχωρεί με απλά μέτρα (π.χ. ξεκούραση τέλεση αγχολυτικών δραστηριοτήτων), είναι συχνότερα από ποτέ. Η υποβάθμιση της διατροφής, του περιβάλλοντος, το χρόνιο στρες είναι βασικοί παράγοντες που ευθύνονται για την έξαρση των συνδρόμων κόπωσης στην εποχή μας διαταράσσοντας ένα ή περισσότερους από τους προαναφερόμενους κρίκους στην ενεργειακή αλυσίδα του σώματος. Τα μέτρα πρόληψης είναι αναγκαία.

Σημαντικά μέτρα που προστατεύουν τις ενεργειακές αποθήκες του σώματος:

  • Ο έγκαιρος εντοπισμός και θεραπεία των χρόνιων και οξέων νοσημάτων. Τα χρόνια νοσήματα θέτουν σε δοκιμασία την αμυντική ικανότητα του σώματος και έχουν χαρακτηριστεί ως καταβόθρες ενέργειας. Ο έγκαιρος και αποτελεσματικός εντοπισμός τους με τη σωστή περιοδική παθολογική εξέταση είναι απαραίτητος.Η υιοθέτηση σταθερού ωραρίου αφύπνισης κατάκλισης. Το σταθερό ωράριο ύπνου σταθεροποιεί τον νυχτερινό βηματοδότη ύπνου και την ορμονική έκκριση. Το ωράριο ύπνου που απαιτείται στον ενήλικο είναι επτά – οκτώ ώρες, αλλά αυτό δύναται να παρουσιάσει διαφοροποιήσεις ανάλογα με την ηλικία και ιδιοσυγκρασιακές παραμέτρους.
  • Υιοθετήστε τη συνήθεια να κοιμάστε πριν τις 1200 μ.μ. για μέγιστη αναπλήρωση φθορών και ενεργειακών αποθηκών. Βεβαιωθείτε ότι το δωμάτιο είναι σκοτεινό και ήσυχο. Αποφύγετε την χρήση τηλεόρασης και ηλεκτρονικών μέσων επί μία ώρα πριν τον ύπνο. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, ρυθμίστε την φωτεινότητα της οθόνης χρησιμοποιώντας διαδικτυακά προγράμματα όπως το f flux, ώστε να επιτυγχάνεται βελτιστοποίηση των επιπέδων της ορμόνης του ύπνου μελατονίνης. Αποφύγετε να φάτε κατά το δίωρο που προηγείται της νυχτερινής κατακλίσεως. Υιοθετήστε μία σταθερή ρουτίνα ύπνου όπως τη συνήθεια ενός ζεστού χαλαρωτικού μπάνιου.
  • Η αποφυγή διατροφικών προγραμμάτων που χαρακτηρίζονται από απότομες αυξομειώσεις βάρους και μονομέρεια. Η μεσογειακή διατροφή που χαρακτηρίζεται από άφθονη κατανάλωση φρούτων λαχανικών, συστηματική κατανάλωση οσπρίων extra παρθένου ελαιόλαδου ψωμιού ολικής άλεσης, είναι το συνιστώμενο διατροφικό μοντέλο. Τρόφιμα και ποτά που αυξάνουν τις ενεργειακές εφεδρείες του σώματος και σταθεροποιούν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο έχει σημαντικό ρόλο στην εκδήλωση της χρόνιας κόπωσης είναι τα φρέσκα φρούτα, τα λαχανικά, οι ντομάτες, τα καρότα, τα ψάρια, το extra παρθένο ελαιόλαδο, το γιαούρτι, το πράσινο τσάι (όχι πάνω από ένα δύο φλιτζάνια ημερησίως), ο καφές (όχι πάνω από ένα δύο φλιτζάνια ημερησίως). Πρέπει να αποφεύγουμε την κατάχρηση αλκοόλ, την πόση ποτών τύπου cola και την κατάχρηση γλυκών.
  • Η αποφυγή της καθιστικής ζωής. Η καθημερινή βάδιση, ιδιαίτερα όταν γίνεται υπό το φυσικό φως του ήλιου έχει πολλές ευεργετικές δράσεις στα σύνδρομα κόπωσης. Με την βάδιση σταθεροποιείται το νευροφυτικό και ορμονικό σύστημα, τονώνεται η κυκλοφορική επάρκεια ενώ η βιταμίνη D, η παραγωγή της οποίας επάγεται κατά την έκθεση στο ηλιακό φως έχει ευεργετικές επιδράσεις σε όλο το σώμα.
  • Η αποφυγή του καπνίσματος. Το κάπνισμα μειώνει την αναπνευστική εφεδρεία του οργανισμού και μπορεί να ελαττώσει σημαντικά την επάρκεια του προσφερόμενου στα κύτταρα οξυγόνου. Το οξυγόνο είναι σημαντικό για τη σωστή επιτέλεση της πλειοψηφίας των βιοχημικών αντιδράσεων που γίνονται στο ανθρώπινο σώμα και την παροχή υψηλής ενεργειακής εφεδρείας.
  • Η υιοθέτηση αγχολυτικών δραστηριοτήτων. Παρά το γεγονός ότι η πλειοψηφία των συνδρόμων κόπωσης δεν έχει αμιγές ψυχιατρικό υπόστρωμα (και για τούτο τα ψυχοφάρμακα παρουσιάζουν μέτρια ή καμία αποτελεσματικότητα ), η αποφυγή του stress έχει ευεργετικές ψυχοσωματικές επιδράσεις.

Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198 – 24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr

Δείτε επίσης