Μια μελέτη βρήκε ότι τα παιδιά έχουν καλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη όταν ακολουθούν μια διατροφή με λιγότερα κορεσμένα λιπαρά και περισσότερες φυτικές ίνες, δηλαδή περισσότερα φρούτα και λαχανικά.
Ο ρόλος της παχυσαρκίας
Κατ’ αρχήν αξίζει να αναφερθεί ότι το σωματικό βάρος είναι καθοριστικής σημασίας στην ανάπτυξη και διαχείριση του σακχαρώδη διαβήτη. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα παιδιά, δεδομένου ότι η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία έχει συνδεθεί με την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης προδιαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας (COSI) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα, δηλαδή έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 25. Επίσης, το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών έχουν περάσει τα όρια της παχυσαρκίας στη χώρα μας, ήτοι έχουν Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 30.
“Η παχυσαρκία σε όλες τις ηλικίες συνδέεται τόσο με την κακή ρύθμιση όσο και με την αύξηση των δραματικών επιπλοκών στον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και στον τύπου 1”, τονίζει ο κ. Αντώνης Λέπουρας, παθολόγος -διαβητολόγος, διευθυντής Παθολογικής-Διαβητολογικής Κλινικής Διαβητολογικού Κέντρου Metropolitan General.
Ο προδιαβήτης είναι η κατάσταση όπου οι τιμές σακχάρου στο αίμα είναι υψηλότερες από το φυσιολογικό, αλλά όχι σε τιμές που να απαιτούν θεραπεία (πρωινό σάκχαρο νηστείας από 100-125 mg/dl και 2 ώρες μετά από καμπύλη σακχάρου μεταξύ 140-199 mg/dl). Ο προδιαβήτης δημιουργεί αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη στο μέλλον. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων 2 με 4 φορές.
“Αυτές οι πληροφορίες υπογραμμίζουν την επείγουσα ανάγκη για αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν ιδίως στους νέους για να μειωθεί η πιθανότητα εμφάνισης προδιαβήτη ή διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή τους”, λέει ο κ. Λέπουρας.
Φυτικές ίνες και κορεσμένα λιπαρά
Εκτός από το σωματικό βάρος και η διατροφή ενός παιδιού έχει σημασία. Μία καναδική μελέτη του 2018 εστίασε στην εκτίμηση της επίδρασης διάφορων ομάδων τροφίμων και μακροθρεπτικών συστατικών στην ευαισθησία του σώματος απέναντι στην ινσουλίνη, σε διάρκεια 2 ετών.
Αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη συνεπάγεται μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη. Η μελέτη είναι η πρώτη με μακρά διάρκεια που ερεύνησε την επίπτωση της ποιότητας της διατροφής στην πρόληψη αλλά και στην καλύτερη ρύθμιση του διαβήτη στους νέους.
Παλιότερες μελέτες έχουν υποδείξει την ευεργετική επίδραση των φυτικών ινών στην ευαισθησία των κυττάρων απέναντι στην ινσουλίνη. Ωστόσο, οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στην ευαισθησία στην ινσουλίνη ή στη γλυκαιμική απόκριση ήταν σχετικά μικρής διάρκειας.
Τα αποτελέσματα της παρούσης μελέτης -η οποία περιέλαβε 630 παιδιά ηλικίας 8-10 ετών- επιβεβαιώνουν ότι η αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών και φυτικών ινών συσχετίζεται με βελτίωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη σε παιδιά με οικογενειακό ιστορικό παχυσαρκίας.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αυξημένες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών οξέων σχετίζονται με αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη (μείωση της ευαισθησίας). Η συσχέτιση ήταν πιο επιβλαβής μεταξύ των παιδιών με υψηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους.