Μικροβίωμα: Ανακαλύφθηκαν 1.952 νέα βακτήρια στο ανθρώπινο έντερο

Ευρωπαίοι επιστήμονες ανακάλυψαν πολλά νέα είδη βακτηρίων -για την ακρίβεια 1.952- που ζουν μέσα στο ανθρώπινο έντερο και ήταν άγνωστα μέχρι σήμερα. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

Οι ερευνητές του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Βιοπληροφορικής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας (EMBL) και του Ινστιτούτου Wellcome Sanger της Βρετανίας, χρησιμοποίησαν μεθόδους υπολογιστικής βιολογίας για να αναλύσουν δείγματα από ανθρώπους από διάφορες χώρες του κόσμου.

Με τα νέα ευρήματα γίνεται πιο ολοκληρωμένος ο κατάλογος των συχνότερων μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, αλλά υπάρχουν ακόμη σημαντικά κενά για τους ανθρώπους άλλων περιοχών της Γης.

Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί το πλουσιότερο οικοσύστημα μικροβίων (η λεγόμενη χλωρίδα του εντέρου ή το εντερικό μικροβίωμα) στο ανθρώπινο σώμα. Οι επιστήμονες προσπαθούν να διευρύνουν τις γνώσεις τους για αυτό, ανακαλύπτοντας νέα άγνωστα είδη βακτηρίων, ώστε να κατανοήσουν τον θετικό ή αρνητικό ρόλο που παίζουν για την υγεία των ανθρώπων. Για παράδειγμα, Βέλγοι επιστήμονες βρήκαν πρόσφατα ότι δύο βακτήρια που ζουν στο ανθρώπινο έντερο (Coprococcus και Dialister) σχετίζονται με την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου και ειδικότερα με την κατάθλιψη.

Τα νέα 1.952 είδη που ανακαλύφθηκαν δεν έχουν ακόμη καλλιεργηθεί στο εργαστήριο, συνεπώς δεν υπάρχουν γνώσεις για το τι μπορεί να κάνουν μέσα στο σώμα.

«Οι υπολογιστικές μέθοδοι μας επιτρέπουν να κατανοήσουμε βακτήρια που ακόμη δεν έχουμε μπορέσει να καλλιεργήσουμε στο εργαστήριο. Χρησιμοποιώντας τη μετα-γονιδιωματική για να ανακατασκευάσουμε τα βακτηριακά γονιδιώματα, είναι λιγάκι σαν να φτιάχνουμε εκατοντάδες παζλ, έχοντας προηγουμένως ανακατέψει όλα τα κομμάτια τους και χωρίς να ξέρουμε ποια είναι η τελική εικόνα τους» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Robert D. Finn.

Να σημειωθεί ότι η νέα μελέτη επιβεβαίωσε πόσο διαφέρει η σύνθεση του εντερικού μικροβιώματος ανά τον κόσμο.

«Βλέπουμε πολλά ίδια είδη βακτηρίων στους πληθυσμούς της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής. Όμως, τα λίγα δείγματα που έχουμε για Νοτιοαμερικανούς και Αφρικανούς αποκαλύπτουν σημαντική διαφοροποίηση. Αυτό σημαίνει ότι η συλλογή δεδομένων από περισσότερους πληθυσμούς είναι ουσιώδης, αν θέλουμε να διαμορφώσουμε μια αληθινά ολοκληρωμένη εικόνα για τη σύνθεση του ανθρωπίνου εντέρου» πρόσθεσε ο Finn.

Πηγή: A new genomic blueprint of the human gut microbiota. Nature, 2019; DOI: 10.1038/s41586-019-0965-1

Δείτε επίσης