Ελιές Καλαμών: Αυξάνουν την HDL χοληστερόλη – Δεν επηρεάζουν την LDL

Οι ελιές αποτελούν στοιχείο της ελληνικής και της μεσογειακής διατροφής και οι έρευνες δείχνουν ότι προσφέρουν οφέλη στην ανθρώπινη υγεία.

Παράδειγμα οι ελιές Καλαμών, των οποίων ένα δείγμα εξετάστηκε από ομάδα Ελλήνων ερευνητών και επιστημόνων του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου των Αθηνών, σε συνεργασία με το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 22 υγιή άτομα, ηλικίας 22-65 ετών, που για 30 ημέρες έβαλαν στη διατροφή τους ελιές τύπου Καλαμάτας, και συγκεκριμένα πέντε ελιές την ημέρα.

Στην αρχή της  μελέτης οι συμμετέχοντες έδωσαν δείγμα αίματος καθώς και μετά από 30 μέρες. Στη συνέχεια, για τις επόμενες 30 μέρες δεν έτρωγαν ελιές και έδωσαν ξανά δείγμα αίματος.

H ολική χοληστερόλη, η LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια δεν μεταβλήθηκαν. Όμως παρατηρήθηκε αύξηση της HDL χοληστερόλης (καλή χοληστερόλη). Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση στον λόγο της ολικής χοληστερόλης προς την HDL χοληστερόλη και στον λόγο LDL/HDL.

Σύμφωνα με επιστήμονες η καθημερινή κατανάλωση ελιών Καλαμών μπορεί να επηρεάσει θετικά το λιπιδαιμικό προφίλ.

Το συμπέρασμα έχει ενδιαφέρον, καθώς η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ένας σημαντικός παράγοντας είναι η κακή χοληστερόλη. Από την άλλη μεριά τα αυξημένα επίπεδα της καλής χοληστερόλης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο.

Πιστεύεται ότι η υδροξυτυροσόλη και η τυροσόλη, δύο φαινόλες που υπάρχουν στις ελιές, έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. Ωστόσο, η περιεκτικότητα των δύο φαινολών σε κάθε είδος ελιάς διαφέρει.

Στη μελέτη, μετά από εξέταση περίπου 30 τύπων ελληνικών βιολογικών ελιών, επιλέχθηκαν οι ελιές τύπου Καλαμών που παράχθηκαν από το Κτήμα Σακελλαρόπουλου, καθώς βρέθηκε να περιέχουν 5 φορές υψηλότερη συγκέντρωση υδροξυτυροσόλης και τυροσόλης. Οι συγκεκριμένες ελιές περιείχαν 1.300 mg υδροξυτυρόλη και 560 mg τυροσόλη ανά κιλό (οι μέσες τιμές των ελιών του εμπορίου είναι 244 mg και 134 mg αντίστοιχα). Στην ημερήσια μερίδα των 5 ελιών οι συμμετέχοντες λάμβαναν 25 mg υδροξυτυροσόλης και 10 mg τυροσόλης.

Η περιεκτικότητα σε υδροξυτυροσόλη και τυροσόλη στους διάφορους τύπους ελιάς (μg/g)

Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη που έγινε ποτέ για την επίδραση του καρπού της ελιάς στη χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια.

Δείτε επίσης