Η κοιλιοκάκη προκαλεί ανεπάρκεια ψευδαργύρου και άλλων θρεπτικών συστατικών

Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών, και κυρίως ψευδαργύρου, είναι πιθανή σε ενήλικες με κοιλιοκάκη, σύμφωνα με μελέτη από τη Mayo Clinic που θα δημοσιευθεί τον στο περιοδικό Mayo Clinic Proceedings. Άλλα μικροθρεπτικά συστατικά που μπορεί να λείπουν είναι η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη D, το φολικό οξύ, ο σίδηρος και ο χαλκός.

Το συμπέρασμα προέκυψε από την εξέταση των στοιχειών για 309 ενήλικες (196 γυναίκες και 113 άνδρες μέσης ηλικίας 46 ετών) που είχαν διαγνωσθεί με κοιλιοκάκη. Η ομάδα αυτή συγκρίθηκε με μια άλλη ομάδα υγιών ατόμων.

Παρατηρήθηκε ότι το χαμηλό σωματικό βάρος και η απώλεια βάρους που συνήθως σχετίζονται με την κοιλιοκάκη δεν εμφανίζονται πάντα. Η απώλεια βάρους ως σύμπτωμα παρατηρήθηκε στο 25,2% των ασθενών ενώ οι περισσότεροι ήταν υπέρβαροι.

«Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών στους ασθενείς ήταν κάτι απροσδόκητο για μας», ανέφερε ο Δρ. Adam Bledsoe, επικεφαλής της μελέτης.

«Η μελέτη δείχνει ότι η εμφάνιση της κοιλιοκάκης έχει αλλάξει από την κλασική απώλεια βάρους, την αναιμία και τη διάρροια, με τον αριθμό των ασθενών χωρίς τα κλασικά συμπτώματα να αυξάνεται», είπε ο Bledsoe. «Η έλλειψη μικροθρεπτικών συστατικών θα πρέπει να εξετάζεται» πρόσθεσε.

Η εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει τη βιταμίνη D, το σίδηρο, το φολικό οξύ, τη βιταμίνη Β12, τον ψευδάργυρο και το χαλκό.

Η ανεπάρκεια ψευδαργύρου παρατηρήθηκε στο 59,4% των ασθενών έναντι 33,2% στην ομάδα ελέγχου. Η αλβουμίνη ήταν χαμηλή στο 19,7% σε σύγκριση με το 1,1% των μαρτύρων. Ο χαλκός ήταν χαμηλός στο 6,4% σε σύγκριση με το 2,1%. Η βιταμίνη Β12 ήταν χαμηλή στο 5,3% σύγκριση με το 1,8%. Το φολικό οξύ ήταν χαμηλό στο 3,6% σε σύγκριση με το 0,3%. Η 25-υδροξυ βιταμίνη D ήταν χαμηλή στο 19% σε σύγκριση με το 18%. Η φερριτίνη ήταν χαμηλή στο 30,8% (δεν υπήρξε σύγκριση).

Η κοιλιοκάκη είναι μία χρόνια αυτοάνοση πάθηση του εντέρου, που εμφανίζεται μετά την κατανάλωση προϊόντων που περιέχουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται γλουτένη η οποία υπάρχει σε σιτηρά, όταν κάποιος έχει γενετική προδιάθεση.

Με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, ο επιπολασμός της κοιλιοκάκης στις ΗΠΑ είναι 1 στους 141 ανθρώπους. Ο επιπολασμός έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια και αναζητούνται οι αιτίες.

Οι ελλείψεις θρεπτικών ουσιών έχουν πιθανό αντίκτυπο στην υγεία, ωστόσο οι κλινικές επιπτώσεις παραμένουν άγνωστες. «Είναι απαραίτητη η διενέργεια περισσότερων μελετών για να καθοριστούν οι συνέπειες των ελλείψεων, οι βέλτιστες στρατηγικές αντιμετώπισης και παρακολούθησης», κατέληξε ο Bledsoe.

Δείτε επίσης