Υπερίδρωση: Αιτίες και θεραπεία

Η εφίδρωση είναι μια φυσιολογική διαδικασία που βοηθά το σώμα να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του.

Όταν ο καιρός είναι ζεστός ή ασκούμαστε, ο ιδρώτας εξατμίζεται από το δέρμα κι αυτό έχει ψυκτικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι συχνά παρατηρούν επίσης ότι ιδρώνουν όταν είναι ανήσυχοι ή βρίσκονται σε κατάσταση που τους δημιουργεί άγχος. Αλλά για το περίπου 3% των ανθρώπων που έχουν υπεριδρωσία (hyperhidrosis), ο ιδρώτας μπορεί να είναι σχεδόν μια σταθερή κατάσταση.

Η υπερίδρωση -η υπερβολική εφίδρωση- μπορεί να είναι μια καταστροφική κατάσταση που έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, μπορεί ακόμη και να αποτρέψει κάποιον από την εκτέλεση των καθημερινών εργασιών του. Κάποιοι είναι τόσο αμήχανοι από τον ιδρώτα τους που αισθάνονται ότι δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι.

Τα άτομα με υπεριδρωσία συχνά ιδρώνουν ακόμα και όταν ο καιρός είναι κρύος. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές του σώματος που επηρεάζονται από την υπεριδρωσία είναι τα χέρια, τα πόδια, οι μασχάλες, το πρόσωπο και το κεφάλι, αν και μερικοί άνθρωποι ιδρώνουν παντού.

Αιτίες

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί υπερβολική εφίδρωση, αλλά πιστεύεται ότι τα νεύρα που προκαλούν ιδρώτα γίνονται υπερβολικά ενεργά.

Η υπεριδρωσία συχνά ξεκινά από την παιδική ηλικία ή την εφηβεία, αλλά μπορεί να ξεκινήσει οποιαδήποτε στιγμή κατά τη διάρκεια της ζωής. Υπάρχει ένα γενετικό στοιχείο, καθώς συχνά καταγράφεται οικογενειακό ιστορικό σε άτομα που έχουν υπερβολική εφίδρωση στα χέρια. Χωρίς σαφή κατανόηση του τι προκαλεί την υπερίδρωση, είναι δύσκολο να βρεθούν αποτελεσματικές θεραπείες.

Μια μελέτη εξέτασε 268 άτομα τα οποία απάντησαν σε 600 ερωτήσεις. Διαπιστώθηκε ότι η υπεριδρωσία έχει ένα ευρύ φάσμα σοβαρότητας. Στο ήπιο τέλος του φάσματος, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ελάχιστα – μια μικρή ταλαιπωρία ή μια μικρή αμηχανία. Όμως, καθώς η σοβαρότητα αυξάνεται, ο αντίκτυπος στην ποιότητα ζωής γίνεται σημαντικός. Η κατάσταση μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, επηρεάζοντας τις επιλογές σταδιοδρομίας των ανθρώπων και οδηγώντας σε κοινωνική απομόνωση. Μερικοί άνθρωποι έχουν τόσο ιδρωμένα χέρια που δυσκολεύονται να κρατήσουν ένα στυλό ή να χρησιμοποιήσουν ένα πληκτρολόγιο.

Τα άτομα με υπεριδρωσία έχουν συχνά άγχος σε εργασιακές καταστάσεις, όπως συνεντεύξεις εργασίας ή συναντήσεις. Η κοινωνική τους ζωή μπορεί να επηρεαστεί, με πολλούς ανθρώπους να νιώθουν ντροπιασμένοι από την εφίδρωση τους, και κάποιοι έχουν αποφύγει να σχηματίσουν στενές σχέσεις εξαιτίας αυτού. Μερικοί άνθρωποι πρέπει να αλλάζουν τα ρούχα τους πολλές φορές.

Θεραπεία

Υπάρχει μια σειρά θεραπειών διαθέσιμες για την υπεριδρωσία, η οποία εξαρτάται από την περιοχή του προσβεβλημένου σώματος. Οι προσωρινές θεραπείες περιλαμβάνουν:

  • Ισχυρά αντισηπτικά που περιέχουν χλωριούχο αλουμίνιο.
  • Ιοντοφόρηση, όπου οι πληγείσες περιοχές τοποθετούνται σε νερό και διέρχεται από αυτό το ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλής τάσης.
  • Το Botox, το οποίο λειτουργεί μπλοκάροντας μια χημική ουσία στις νευρικές απολήξεις, έτσι ώστε να μην μπορεί να ενεργοποιήσει τους ιδρωτοποιούς αδένες.
  • Στοματικά φάρμακα, που ονομάζονται αντιχολινεργικά, τα οποία λειτουργούν αποκλείοντας τις νευρικές απολήξεις, σε όλο το σώμα.

Αλλά όλα αυτά είναι προσωρινά και δεν δουλεύουν για όλους. Τα αντιιδρωτκά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό του δέρματος και τα φάρμακα από το στόμα αποκλείουν τις απολήξεις των νεύρων σε όλο το σώμα, έτσι μπορούν να προκαλέσουν παρενέργειες όπως ξηροστομία και προβλήματα ούρησης. Το Botox και η ιοντοφόρεση πρέπει να επαναλαμβάνονται τακτικά και μπορεί να είναι δαπανηρά.

Υπάρχουν επίσης κάποιες πιο μόνιμες λύσεις. Ορισμένοι πάσχοντες έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσουν ή να καταστρέψουν τους ιδρωτοποιούς αδένες σε μια τοπική περιοχή (όπως οι μασχάλες) ή σε ενδοσκοπική θωρακική συμπαθητομία (ETS: endoscopic thoracic sympathectomy) όπου κόβονται τα νεύρα που ελέγχουν την εφίδρωση.

H ETS είναι αποτελεσματική στη μείωση της εφίδρωσης των επιδιωκόμενων περιοχών, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές παρενέργειες όπως βλάβη στα νεύρα ή σε όργανα του σώματος. Οι περισσότεροι ασθενείς καταλήγουν σε κάποιο βαθμό εφίδρωσης σε άλλες περιοχές (αντισταθμιστική εφίδρωση) και αυτό μπορεί να είναι χειρότερο από το αρχικό πρόβλημα, οπότε αυτή η χειρουργική επέμβαση χρησιμοποιείται μόνο ως έσχατη λύση. Μια νεότερη μόνιμη θεραπεία χρησιμοποιεί ηλεκτρομαγνητική ενέργεια για να καταστρέψει τους ιδρωτοποιούς αδένες.

Παρά το γεγονός ότι είναι μια κοινή πάθηση του δέρματος, η υπεριδρωσία δεν είναι ευρέως γνωστή και η έρευνα δεν χρηματοδοτείται αρκετά. Η ευαισθητοποίηση είναι ζωτικής σημασίας για να μπορούν οι άνθρωποι να αισθάνονται άνετα και να πάνε στο γιατρό για να ζητήσουν βοήθεια και συμβουλές.

Δείτε επίσης