Ποια τρόφιμα περιέχουν γλουτένη

Ενημέρωση προς τους καταναλωτές για τη γλουτένη παρέχει με ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε δημητριακά, όπως το σιτάρι, η σίκαλη, το κριθάρι, η βρώμη, το καμούτ και προϊόντα που παράγονται από αυτά.

Η διατροφή χωρίς γλουτένη είναι απαραίτητη σε ασθενείς που πάσχουν από κοιλιοκάκη, μια φλεγμονώδης κατάσταση του λεπτού εντέρου που προκαλείται από τη γλουτένη σε άτομα που έχουν την προδιάθεση γι’ αυτό.

Η νομοθεσία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊής Ένωσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις διατροφικές ιδιαιτερότητες των ατόμων που πάσχουν από κοιλιοκάκη, θέτει ειδικές απαιτήσεις για τα τρόφιμα που προορίζονται για την ειδική αυτή κατηγορία πληθυσμού ώστε να μπορούν να τα καταναλώνουν με ασφάλεια.

Αυτό επιτυγχάνεται υποβάλλοντας σε ειδική επεξεργασία τα τρόφιμα που αποτελούνται ή περιέχουν ένα / ή περισσότερα συστατικά από σιτάρι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη ή διασταυρούμενες ποικιλίες τους για τη μείωση της γλουτένης ή / και αντικαθιστώντας το σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι, τη βρώμη ή τις διασταυρούμενες ποικιλίες τους με άλλα συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη. Τα τρόφιμα αυτά πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν την ένδειξη «χωρίς γλουτένη» ή «πολύ χαμηλή ποσότητα γλουτένης», εφόσον η περιεκτικότητα σε γλουτένη στο τελικό προϊόν δεν υπερβαίνει τα 20 mg ανά κιλό ή τα 100 mg ανά κιλό προϊόντος αντίστοιχα.

Όσον αφορά στα συσκευασμένα τρόφιμα, ο καταναλωτής πρέπει να διαβάζει προσεχτικά τη λίστα συστατικών στις ετικέτες των τροφίμων, καθώς το τρόφιμο μπορεί να περιέχει γλουτένη ή ακόμη και ίχνη αυτής.

Όσον αφορά στα μη προ-συσκευασμένα τρόφιμα που διατίθενται απευθείας στον τελικό καταναλωτή, η πληροφορία για την παρουσία γλουτένης πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμη και προσβάσιμη στον χώρο πώλησης – προσφοράς των μη προ-συσκευασμένων τροφίμων ή στις περιπτώσεις της πώλησης εξ αποστάσεως πριν την πραγματοποίηση της αγοράς.

Δείτε επίσης