Η δίαιτα προστατεύει από το διαρρέον έντερο

Τα τελευταία χρόνια το λεγόμενο διαρρέον έντερο (Leaky Gut) έχει κερδίσει την προσοχή των ερευνητών. Είναι μια κατάσταση κατά την οποία τοξίνες του εντέρου και βακτήρια που βρίσκονται στο έντερο μπορούν να εισβάλουν στα τοιχώματα του εντέρου και να διαρρεύσουν στο αίμα.

Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Genetics, έγινε σε μύγες αλλά μπορεί να έχει σημασία για τον άνθρωπο.

Οι μύγες που υπόκεινται σε διατροφικούς περιορισμούς -δηλαδή κάνουν δίαιτα- προστατεύονται από το διαρρέον έντερο και τη συστηματική φλεγμονή καθώς η ηλικία τους μεγαλώνει.

Αντιστρόφως, οι μύγες που ακολουθούν μια πλούσια σε θερμίδες διατροφή είναι πιο επιρρεπείς στην εντερική διαπερατότητα, αναπτύσσοντας κενά στο εντερικό φραγμό που προκαλούνται με την ηλικία λόγω θανάτου των εντερικών επιθηλιακών κυττάρων.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διατροφή μπορεί τελικά να είναι ο κύριος οδηγός στις κυτταρικές αλλαγές που οδηγούν στην εντερική διαπερατότητα.

«Η ακεραιότητα του εντέρου μας μειώνεται με την ηλικία και τα προβλήματα με την εντερική διαπερατότητα είναι πλέον ύποπτα σε χρόνιες φλεγμονές, μεταβολικές ασθένειες ακόμη και νευρολογικές ασθένειες όπως η νόσος Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο Ιάπωνας καθηγητής Buck Pankaj Kapahi, επικεφαλής της μελέτης. Και πρόσθεσε: «Η πιθανότητα ότι ο διαιτητικός περιορισμός ή μια διατροφή που μιμείται τον περιορισμό αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη του διαρρέοντος εντέρου στους ανθρώπους ανοίγει ένα νέο χώρο έρευνας που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία και τη μακροζωία».

To γονίδιο dMyc εμπλέκεται στον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και έχει παρατηρηθεί ότι δρα ως βαρόμετρο κυτταρικής ικανότητας στα εντεροκύτταρα.  Η μελέτη βρήκε ότι τα κύτταρα που έχουν πολύ λίγα dMyc εξαλείφονται από γειτονικά τους κύτταρα μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται “ανταγωνισμός κυττάρων”. Ωστόσο, τα επίπεδα του dMyc μειώνονται φυσιολογικά με την ηλικία των εντεροκυττάρων, οδηγώντας σε υπερβολική απώλεια κυττάρων και κατά συνέπεια προκύπτει το διαρρέον έντερο. Στη μελέτη, αυτή η πτώση στο dMyc ενισχύθηκε από μια πλούσια δίαιτα, ενώ ο διαιτητικός περιορισμός διατηρούσε τα επίπεδα dMyc στις μύγες, αποτρέποντας διαρρήξεις στο έντερο και επεκτείνοντας τη διάρκεια ζωής τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης το ρόλο της δυσβίωσης, δηλαδή της ανισορροπίας στα εντερικά βακτηρίδια των μυγών, ως πιθανό παράγοντα συμβολής στη διαρροή του εντέρου. Παρόλο που η δυσβίωση έχει προταθεί ως κύρια αιτία διαρροής του εντέρου, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η απομάκρυνση των εντερικών βακτηρίων μέσω αντιβιοτικών απέδιδε ελάχιστη προστασία και δεν εμπόδισε τη φθορά των εντεροκυττάρων με την ηλικία.

Οι ερευνητές είπαν ότι το εντερικό επιθήλιο επηρεάζεται από όλα όσα συμβαίνουν στο έντερο και η διατροφή έχει μεγάλο αντίκτυπο στην υγεία των εντερικών κυττάρων, καθόλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η διατροφή λοιπόν μπορεί να είναι ο κύριος παράγοντας ενώ το μικροβίωμα μάλλον παίζει έναν δευτερεύοντα ρόλο.

Δείτε επίσης