Καρκίνος του προστάτη: Οι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο

Oι στατίνες μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ρίχνοντας τη χοληστερόλη του αίματος και κατατάσσονται στα πιο συνταγογραφούμενα φάρμακα παγκοσμίως. Για τους άνδρες που λαμβάνουν στατίνες, τα  στοιχεία δείχνουν εδώ και χρόνια και ένα άλλο όφελος: χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη.

Τώρα, σε μια νέα μελέτη που παρακολούθησε αρχικά υγιείς άνδρες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Medicine, διαπιστώθηκε ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Η συσχέτιση ήταν πιο προφανής στην περίπτωση των επιθετικών καρκίνων του προστάτη.

Από τους 13.065 άνδρες που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη, οι 2.976 διαγνώσθηκαν με καρκίνο του προστάτη στον επακόλουθο έλεγχο που διήρκησε έως και 22 χρόνια αργότερα.

Το ιστορικό θεραπείας με στατίνες σχετίστηκε με 15% μείωση στον κίνδυνο της νόσου στις ομάδες χαμηλού κινδύνου, και με 46% μείωση στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ωστόσο ο συσχετισμός περιορίστηκε στους άνδρες που λάμβαναν στατίνες για τουλάχιστον 11 μήνες ή λάμβαναν καθημερινά υψηλή δόση (άνω των 120 mg). Επίσης οι λιπόφιλες στατίνες (ατορβαστατίνη, φλουβαστατίνη, σιμβαστατίνη) φάνηκαν πιο προστατευτικές κατά του καρκίνου του προστάτη συγκριτικά με τις υδρόφιλες, όπως αναφέρουν οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

«Η προστατευτική συσχέτιση της χρήσης στατινών με τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη συμβαδίζει με τα ευρήματα των in vitro μελετών» είπαν οι εξήγησαν: «οι στατίνες μειώνουν την ενδοκυττάρια χοληστερόλη και την χοληστερόλη ορού, επομένως μπορεί να επηρεάζεται η οργανογένεση των κυτταρικών μεμβρανών, η στεροειδογένεση και ο κυτταρικός πολλαπλασιασμός. Η αναχαίτιση της ανάπτυξης των κυτταρικών σειρών προερχόμενων από τον προστάτη, πράγματι παρατηρήθηκε σε κλινικά σχετικές με τις στατίνες συγκεντρώσεις».

Η έρευνα προσθέτει νέα δεδομένα στα ήδη υπάρχοντα που συνολικά δείχνουν ότι η χρήση στατινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Οι ερευνητές είπαν ότι έχει σημασία να διερευνηθεί περαιτέρω ποιοι καρκινικοί όγκοι είναι πιο ευαίσθητοι στις στατίνες και ποιοι όχι.

Δείτε επίσης