ΗΠΑ: Οι γιατροί εξακολουθούν να συνταγογραφούν συμπληρώματα τεστοστερόνης

Το 2014, μετά από 10 χρόνια συνταγογράφησης, ο αμερικανικός FDA (Food and Drug Administration) ανέφερε ότι η τεστοστερόνη μπορεί να αυξήσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Ωστόσο, παρά τις προειδοποιήσεις ότι τα συμπληρώματα τεστοστερόνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής, οι γιατροί στις ΗΠΑ συνεχίζουν να συνταγογραφούν την ορμόνη σε άνδρες με καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine.

«Οι ανησυχίες για την ασφάλεια άρχισαν να εμφανίζονται το 2010», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Nancy Mordon από Dartmouth Institute of Health Policy and Clinical Practice, στο Νιου Χάμσαϊρ. «Εξετάσαμε ειδικά τους ασθενείς με καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με τους ασθενείς χωρίς καρδιακή νόσο, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε αν είμαστε προσεκτικοί με τους ασθενείς που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο. Αποδείχθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να λάβουν τεστοστερόνη ήταν αυτοί με καρδιακές παθήσεις».

Η τεστοστερόνη δεν έχει αποδειχθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη, είπε η Mordon. «Οι γιατροί αποτελούν μέρος της εξίσωσης», πρόσθεσε. «Συνταγογραφούν προϊόντα σε μια γκρίζα ζώνη όπου η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια είναι ασαφείς, και σε έναν πληθυσμό που διατρέχει κίνδυνο. Οι γιατροί πρέπει να κάνουν σε βάθος συζήτηση με τους ασθενείς τους».

Μια δοκιμή που εξέτασε την επίδραση των συμπληρωμάτων τεστοστερόνης στη σεξουαλική λειτουργία έδειξε μικρό όφελος, μόλις 0,2 μονάδες σε μια κλίμακα 13 μονάδων, σύμφωνα με την Mordon.

Για τη νέα ανάλυση, η Mordon και οι συνάδελφοί της εξέτασαν ένα μεγάλο δείγμα δεδομένων που συλλέχθηκε μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 2007 και 31ης Δεκεμβρίου 2016. Εξέτασαν χωριστά τις συνταγές τεστοστερόνης για τις εγκεκριμένες παθήσεις και εκείνες που ήταν εκτός ενδείξεων -στις περιπτώσεις δηλαδή που έχει συνταγογραφηθεί για τη θεραπεία μιας πάθησης χωρίς να έχει εγκριθεί από τον FDA.

Ο ετήσιος αριθμός των ασθενών που εξετάστηκαν κυμάνθηκε από 1,8 εκατομμύρια έως 3,1 εκατομμύρια, αντιπροσωπεύοντας το 10-20% των εγγεγραμμένων αντρών στο Medicare, ηλικίας άνω των 50 ετών. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η χρήση τεστοστερόνης ήταν σταθερά υψηλότερη στους άνδρες με καρδιακές παθήσεις σε σύγκριση με αυτούς που δεν είχαν καρδιακές παθήσεις.

Ο Δρ. Harry Fisch, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δεν έδειξε να εκπλήσσεται. Πρώτα απ’ όλα, είπε, οι άνδρες με καρδιαγγειακές παθήσεις τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης. Επιπλέον, τα άτομα με καρδιακές παθήσεις είναι συχνά υπέρβαρα και τείνουν να έχουν χαμηλότερη τεστοστερόνη, είπε ο Fisch, κλινικός καθηγητής ουρολογίας και αναπαραγωγικής ιατρικής στο Weill Cornell Medical College της Νέας Υόρκης. «Όσο μεγαλύτερη είναι η περιφέρεια της μέσης, τόσο μικρότερη είναι η τεστοστερόνη». Μια καλύτερη λύση για αυτούς τους άνδρες θα ήταν η διατροφή και η άσκηση, δήλωσε ο Fisch. «Αυτό θα μειώσει το λίπος της κοιλιάς».

Ο Fisch δήλωσε ότι ποτέ δεν χορηγεί τεστοστερόνη “εκτός ενδείξεων” για χαμηλά επίπεδα της ορμόνης. Πέρα από τα θέματα ασφάλειας, «δεν υπάρχει μελέτη που να δείχνει ποια συμπτώματα βελτιώνονται με την τεστοστερόνη», δήλωσε.

Μια μεγάλη, συνεχιζόμενη τυχαιοποιημένη μελέτη για το ρόλο της τεστοστερόνης σε υπογοναδικούς άνδρες θα ολοκληρωθεί το 2022. Τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής θα μπορούσαν να είναι το σημείο ανατροπής που αλλάζει τα πρακτικά πρότυπα.

Η χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να αποτελεί δείκτη φτωχότερης υγείας, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί άντρες με στεφανιαία νόσο έχουν χαμηλή τεστοστερόνη. Οι άνδρες με διαβήτη και στεφανιαία αρτηριακή νόσο συχνά εμφανίζουν αγγειακή στυτική δυσλειτουργία, που προέρχεται από την αθηροσκλήρωση και την ενδοθηλιακή δυσλειτουργία. Θεωρώντας υπεύθυνη τη χαμηλή τεστοστερόνη μπορεί να φανεί σαν μια εύκολη λύση όταν στην πραγματικότητα το πρόβλημα προέρχεται από μια πιο περίπλοκη υποκείμενη αγγειακή διαταραχή.

Δείτε επίσης