Η λεμφοπενία αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου

Τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων στο αίμα -μια κατάσταση γνωστή ως λευκοπενία (lymphopenia)- αποτελούν ένα προειδοποιητικό σήμα για μελλοντική σοβαρή πάθηση. Αυτό βρήκε μια δανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Canadian Medical Association Journal.

Τ κύτταρo

Λεμφοπενία υπάρχει όταν ο αριθμός των λεμφοκυττάρων του αίματος είναι κάτω από 1.500 ανά κυβικό χιλιοστό (ή κάτω από 2.000 σε παιδιά μικρότερα των 6 ετών).

Τα λεμφοκύτταρα είναι ένας από τους υποτύπους των λευκών αιμοσφαιρίων του ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνοντας τα φυσικά κύτταρα φονιάδες (natural killer cells), τα Τ κύτταρα και τα Β κύτταρα. Είναι ο κύριος τύπος κυττάρων που βρίσκονται στους λεμφαδένες, γι’ αυτό και αποκαλούνται “λεμφοκύτταρα”. Αναγνωρίζονται από τον μεγάλο πυρήνα τους.

Η μελέτη δείχνει ότι η λεμφοπενία σχετίζεται με 60% αύξηση, κατά μέσο όρο, του κινδύνου πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Stig Egil Bojesen του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, ανέλυσαν σε βάθος 12 ετών στοιχεία για πάνω από 108.000 ανθρώπους ηλικίας 20 έως 100 ετών, από τους οποίους οι 10.372 πέθαναν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλά επίπεδα λεμφοκυττάρων αύξαναν κατά 1,5-2,8 φορές τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο, καρδιαγγειακή νόσο, πνευμονική πάθηση και λοιμώξεις.

Η λεμφοπενία συχνά ανιχνεύεται κατά διάρκεια εξετάσεων αίματος ρουτίνας και οι ασθενείς συνήθως δεν παραπέμπονται για περαιτέρω έρευνα, επειδή η σημασία της λεμφοπενίας ως προγνωστικός δείκτης υγείας δεν ήταν γνωστός έως τώρα.

Τα λεμφοκύτταρα μειώνονται με το πέρασμα της ηλικίας, γι’ αυτό η λεμφοπενία είναι συχνότερη στους ηλικιωμένους. Η υψηλότερη θνησιμότητα κινδύνου εμφανίζεται μεταξύ εκείνων με έχουν λεμφοπενία και είναι ηλικίας κάτω των 70 ετών σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους που σημαίνει ότι εμπλέκονται αιτίες που δεν έχουν σχέση με την ηλικία.

Η σχέση λεμφοπενίας και πρόωρου θανάτου πιθανώς οφείλεται, σύμφωνα με τους ερευνητές, στο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα διαθέτει μειωμένη ικανότητα άμυνας έναντι των ασθενειών όπως είναι οι λοιμώξεις.

Επίσης, η λεμφοπενία μπορεί να αντανακλά τη γενικότερη ευάλωτη κατάσταση του οργανισμού, κάτι που ανοίγει το δρόμο για σοβαρές ασθένειες και θάνατο.

Πηγή: Incidental lymphopenia and mortality: a prospective cohort study.

Δείτε επίσης