Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί συμβάλλουν στην αύξηση του βάρους

Τα τεχνητά γλυκαντικά είναι μια βιομηχανία αξίας 2,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις ΗΠΑ. Υπάρχουν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος και να προλάβουν το διαβήτη τύπου 2.

Μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, με επικεφαλής τον καθηγητή Peter Clifton, αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν τα ολιγοθερμικές γλυκαντικές ύλες (LCS: low-calorie sweeteners) είναι πιο πιθανό να κερδίσουν βάρος, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που οι καταναλωτές αναμένουν.

Αυτό, παρά τις ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές που δείχνουν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά οδηγούν σε απώλεια βάρους.

Υπήρξε 200% αύξηση της κατανάλωσης γλυκαντικών χαμηλής θερμιδικής αξίας μεταξύ των παιδιών και 54% αύξηση στους ενήλικες τα τελευταία 20 χρόνια, λέει ο Clifton.

Τα γλυκαντικά χαμηλής θερμιδικής αξίας χρησιμοποιούνται στη θέση της σακχαρόζης, δηλαδή της ζάχαρης (αποτελείται από ένα μόριο γλυκόζη και ένα μόριο φρουκτόζης). Έχουν έντονη γλυκιά γεύση χωρίς θερμίδες αλλά πρόσφατες μελέτες έχουν επισημάνει τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις τους στην υγεία.

Ο Clifton λέει ότι μια αμερικανική μελέτη με 5.158 ενήλικες σε διάστημα επτά χρόνων διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες τεχνητών γλυκαντικών είχαν μεγαλύτερο σωματικό βάρος από τους μη χρήστες. Ωστόσο δεν ξέρουμε ποια είναι η αιτία και ποιο το αποτέλεσμα στην περίπτωση αυτή.

“Οι καταναλωτές τεχνητών γλυκαντικών δεν μειώνουν τη συνολική πρόσληψη ζάχαρης. Χρησιμοποιούν ζάχαρη και γλυκαντικές ουσίες χαμηλών θερμίδων και μπορεί ψυχολογικά να αισθάνονται ότι μπορούν να απολαύσουν τα αγαπημένα τους τρόφιμα. Τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζουν επίσης τα βακτήρια του εντέρου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2”, είπε ο ειδικός.

Τα τεχνητά γλυκισμένα αναψυκτικά (ASB: artificially sweetened beverages) συνδέονται επίσης με αυξημένους κινδύνους θανάτου, καρδιαγγειακών παθήσεων, εγκεφαλικών επεισοδίων και άνοιας μεταξύ των ηλικιωμένων, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο το γιατί.

Ο Clifton αναφέρει 13 μελέτες οι οποίες διερεύνησαν τις επιδράσεις της πρόσληψης τεχνητών γλυκισμένων αναψυκτικών στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, οι οποίες είτε δεν έδειξαν καμία σχέση είτε έδειξαν θετική σχέση. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι η αντικατάσταση τεχνητών γλυκισμένων αναψυκτικών από ζαχαρούχα αναψυκτικά ή χυμούς φρούτων συνδέεται με 5-7% χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

“Μια επιλογή είναι να αποφύγουμε τα τεχνητά γλυκαντικά και να επιμείνουμε σε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει πολλά δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά, θαλασσινά, όσπρια, λαχανικά και φρούτα και σκέτο νερό”, ανέφερε ο Clifton.

Δείτε επίσης