Καμπυλοβακτήριο και σαλμονέλα οι πιο συχνές αιτίες τροφικής μόλυνσης

Τα κοτόπουλα και τα αυγά είναι ανάμεσα στα τρόφιμα που είναι πιθανότερο να μεταφέρουν βακτήρια υπεύθυνα για τροφιμογενείς ασθένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα βακτήρια που είναι πιο πιθανό να σας κάνουν να αρρωστήσετε είναι το καμπυλοβακτήριο (Campylobacter) και η σαλμονέλα (Salmonella). Λιγότερο κοινά παθογόνα είναι τα σιγκέλλα (Shigella), κυκλόσπορα (Cyclospora) και λιστέρια (Listeria).

Οι μεταδοτικές ασθένειες εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό πρόβλημα υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με έκθεση από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Ο οργανισμός εντόπισε περισσότερες από 25.000 τροφικές μολύνσεις μέσω διαφόρων σημείων επιτήρησης το 2018. Περίπου 6.000 από αυτές τις περιπτώσεις οδήγησαν σε νοσηλείες και 120 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω τροφικής δηλητηρίασης. Η έκθεση αποτελεί μέρος της ετήσιας παρακολούθησης από το CDC των παθογόνων που ευθύνονται για την τροφική δηλητηρίαση.

“Αυτό που είναι σημαντικό για τα ευρήματά μας είναι ότι το καμπυλοβακτήριο και η σαλμονέλα παραμένουν οι πιο συχνές αιτίες αναφερθείσας τροφικής βακτηριακής μόλυνσης”, ανέφερε η Danielle M. Tack, επιδημιολόγος στο CDC και συντάκτρια της έκθεσης. “Νομίζω ότι το σημαντικό είναι ότι δεν βλέπουμε μείωση, τα τελευταία 10 χρόνια, για το Salmonella Enteritidis, και αυτό παρά τις πολλές διαφορετικές ενέργειες που προσπαθούν να μειώσουν τη σαλμονέλα”, είπε.

Η σαλμονέλα υπολογίζεται ότι προκαλεί πάνω από 1 εκατομμύριο ασθένειες και σχεδόν 500 θανάτους ετησίως στις ΗΠΑ. Οι περισσότερες λοιμώξεις από σαλμονέλα έχουν ως αποτέλεσμα τη διάρροια, τον πυρετό και τις κοιλιακές κράμπες εντός 12 έως 72 ωρών. Ενώ πολλά άτομα θα αναρρώσουν χωρίς θεραπεία, σε ορισμένες περιπτώσεις η σοβαρή διάρροια μπορεί να απαιτήσει νοσηλεία. Εάν τα βακτήρια εξαπλωθούν στην κυκλοφορία του αίματος, μπορεί επέλθει ο θάνατος.

Το καμπυλοβακτήριο παραμένει η πιο συχνή αιτία μόλυνσης ετησίως, από το 2013, στις ΗΠΑ. Η μόλυνση με καμπυλοβακτήριο έχει ως αποτέλεσμα πυρετό, κράμπες στην κοιλιά και διάρροια που είναι συχνά αιματηρή. Επιπλέον, μπορεί να προκαλέσει ναυτία και έμετο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως εντός δύο έως πέντε ημερών από την έκθεση στο βακτήριο.

Επίσης, σύμφωνα με το CDC σημείωσε υπήρξε μια τεράστια αύξηση στις μολύνσεις – σχεδόν 400% – που σχετίζονται με το μικροσκοπικό παράσιτο κυκλόσπορα. Ωστόσο, οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η αύξηση των αναφερόμενων λοιμώξεων μπορεί να σχετίζεται με βελτιώσεις στις εργαστηριακές εξετάσεις.

Παρακολούθηση επιδημιών

Οι τροφικές δηλητηριάσεις είναι δύσκολο να εντοπιστούν. Μερικά άτομα μπορεί να έχουν ελάχιστα συμπτώματα και να μην αναζητήσουν θεραπεία. Ακόμα κι αν κάποιος πηγαίνει σε γιατρό, πρέπει να κάνει ένα τεστ καλλιέργειας για να προσδιορίσει τη συγκεκριμένη αιτία της λοίμωξης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το CDC μπορεί μόνο να εκτιμήσει το συνολικό βάρος της τροφικής δηλητηρίασης κάθε χρόνο.

Η χρήση νεώτερων εξετάσεων, γνωστών ως CIDT (culture-independent diagnostic tests), μπορεί να σημαίνει πιο ακριβή αποτελέσματα. Σύμφωνα με την Tack, η χρήση CIDT, που μπορεί να τεστάρει ταυτόχρονα 22 διαφορετικά παθογόνα, θα μπορούσε να είναι μερικώς υπεύθυνη για την παρατηρούμενη αύξηση των λοιμώξεων από κυκλόσπορα.

Για το καμπυλοβακτήριο και τη σαλμονέλα, τα πιο συχνά μολυσμένα τρόφιμα είναι το κοτόπουλο και τα αυγά. Οι Αμερικανοί τρώνε πολύ κοτόπουλο και επίσης πολλά αυγά, έτσι γίνεται εύκολα κατανοητό γιατί οι λοιμώξεις από αυτά τα δύο μικρόβια είναι οι πιο διαδεδομένες. “Το καμπυλοβακτήριο και η σαλμονέλα, και ειδικά η τελευταία, βρίσκονται στη φυσική χλωρίδα του εντέρου σε πολλά από τα ζωικά είδη που καταναλώνουμε. Στα πουλερικά, υπάρχουν πολλές σαλμονέλες και οι άνθρωποι τρώνε αρκετό κοτόπουλο”, δήλωσε η Tack.

Το μαγείρεμα είναι η τελευταία γραμμή άμυνας εναντίον των παθογόνων στα τρόφιμα. Η Tack ενθάρρυνε οποιονδήποτε μαγειρεύει να ακολουθεί τους βασικούς κανόνες ασφάλειας των τροφίμων. Να μην τρώμε ωμά ή ελαφρώς μαγειρεμένα τρόφιμα και να μην αφήνουμε τα τρόφιμα στον ράφι για πολύ καιρό. Τα ακατέργαστα λαχανικά όπως αυτά που χρησιμοποιούνται στις σαλάτες πρέπει να πλένονται πριν καταναλώνονται. Τέλος, πλένετε πάντα τα χέρια σας κατά την προετοιμασία των τροφίμων ή πριν πιάσετε το ωμό κρέας. “Το πλύσιμο των χεριών είναι πιθανώς η νούμερο ένα πρόληψη για οποιαδήποτε ανθρώπινη ασθένεια”, δήλωσε η Tack.

Πηγή: Healthline

Δείτε επίσης