Χολολιθίαση: Πώς θεραπεύεται η πέτρα στη χολή;

Ως «χολολιθίαση» χαρακτηρίζεται η παρουσία συμπαγών σωμάτων, τα οποία δημιουργούνται εντός της χολής και είναι γνωστά ως πέτρα στη χολή.

Πρόκειται για μία κατάσταση που αντιμετωπίζουν αρκετοί άνθρωποι στη ζωή τους χωρίς να το γνωρίζουν, αλλά το μαθαίνουν όταν φτάσουν στο σημείο του έντονου πόνου και της ανάγκης αφαίρεσης τους.

Τι είναι η χολολιθίαση;

Ουσιαστικά είναι η παρουσία λίθων που δημιουργούνται από το ίδιο το σώμα στην χοληδόχο κύστη ή στη γύρω περιοχή (εξωηπατικοί χοληφόροι). 

Αυτοί οι λίθοι, γνωστοί ως χολόλιθοι, κατά την δημιουργία τους επιφέρουν μία δυσφορία στον ασθενή, όμως σταδιακά προκαλούν φλεγμονές στο συγκεκριμένο όργανο και έντονους πόνους.

Μία πέτρα στη χολή, μπορεί να αποτελείται από:

  • Χοληστερόλη
  • Χολερυθρίνη
  • Ασβέστιο
  • Βλέννα

Η υπερίσχυση ενός εκ των παραπάνω συστατικών καθορίζουν την αιτία και το χρώμα των χολόλιθων.

Πώς σχηματίζονται οι χολόλιθοι; 

Ο σχηματισμός γίνεται κατά βάση στο εσωτερικό της χοληδόχου κύστης. Όταν φτάσουν σε επαρκή μέγεθος μετακινούνται και φράζουν τα χοληφόρα αγγεία, αποτρέποντας τη χολή να διαφύγει στο ήπαρ και να διασπάσει τα λίπη.

Η λιμνάζουσα χολή εντός του οργάνου, βοηθά στην δημιουργία ακόμα μεγαλύτερων χολόλιθων. Επιπλέον κάποια λοίμωξη στην γύρω περιοχή, δημιουργεί παραγωγή βλέννας η οποία συσσωρεύεται και αυτή σταδιακά και μετατρέπεται σε χολόλιθο.

Προδιάθεση

Υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που δείχνουν προδιάθεση για την εμφάνιση χολολιθίασης. Αυτοί είναι: 

  • Ηλικία: Οι άνθρωποι άνω των 40 ετών είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν χολόλιθους.
  • Παχυσαρκία: Το σωματικό βάρος και η πλούσια διατροφή αποτελούν αιτία.
  • Φύλο: Η γυναίκες τείνουν να σχηματίζουν ευκολότερα χολόλιθους.
  • Διατροφή: Η πλούσια δίαιτα σε θερμίδες, σάκχαρα, λίπη και χοληστερόλη.
  • Οικογενειακό ιστορικό: Αρκετοί ασθενείς είχαν κάποιον συγγενή με αντίστοιχο πρόβλημα.
  • Βάρος: Η απότομη απώλεια βάρους είτε από δίαιτα, είτε από χειρουργείο.
  • Φάρμακα: Λήψη αντισυλληπτικών, αντιλιπιδαιμικών ή σωματοστατινών.
  • Ασθένειες: Όπως η κυστική ίνωση, η νόσο του Crohn, όγκοι στο πάγκρεας και οι κακώσεις στη σπονδυλική στήλη.

Συμπτώματα

Η χολολιθίαση προκαλεί μία σειρά συμπτωμάτων, τα οποία μπορούν να προειδοποιήσουν και τον ασθενή ώστε να προλάβει τους οξείς πόνους.

  • Πόνος στην κοιλιακή χώρα: Ο έντονος πόνος που έρχεται και φεύγει, ψηλά δεξιά στην κοιλιά και γίνεται αισθητός κυρίως μετά από τα λιπαρά γεύματα. 
  • Ναυτία και εμετός: Όταν μία πέτρα στη χολή σφηνώσει στους αγωγούς που μεταφέρουν τη χολή, σχηματίζει φλεγμονή και οίδημα που εκδηλώνεται ως ναυτία και εμετός.
  • Καούρα: Πολλοί ασθενείς χαρακτηρίζουν την αίσθηση ως «γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση» η οποία επιμένει και μετά την άσκηση και την σωματική δραστηριότητα.
  • Ίκτερος: Όταν μία πέτρα σφηνωθεί, η χολή που συσσωρεύεται εντός της κύστης παράγει χολερυθρίνη, μία κίτρινη ουσία η οποία σταδιακά προσδίδει στο δέρμα και στα μάτια κίτρινη απόχρωση.
  • Σκούρα ούρα και ανοιχτά κόπρανα: Η χολερυθρίνη είναι αυτή που προσδίδει στα ούρα το κίτρινο χρώμα και στα κόπρανα το καφέ. Η συσσώρευση της δημιουργεί χρωματικές αλλοιώσεις και στα δύο.
  • Πυρετός: Πυρετός, ρίγη και ταχυπαλμία σε συνδυασμό με έντονο πόνο στην κοιλιά, μαρτυρούν λοίμωξη η οποία είναι από τις πολύ σοβαρές καταστάσεις.

Πώς θεραπεύεται η χολολιθίαση;

Ο μόνος τρόπος είναι η χειρουργική αφαίρεση των λίθων, από την χοληδόχο κύστη ή ίδια αν είναι γεμάτη λίθους. Αν και υπάρχει η δυνατότητα φαρμακευτικής αγωγής ή δίαιτας για κάποιες περιπτώσεις, πρόκειται για προσωρινές λύσεις.

Η ασφαλέστερη μέθοδος αφαίρεσης είναι το χειρουργείο και σε περιπτώσεις που δεν συντρέχουν σοβαρά καρδιολογικά ή αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να γίνει η επέμβαση λαπαροσκοπικά.

Η λαπαροσκοπική μέθοδος αποτελεί μία πολύ εύκολη λύση, καθώς η αφαίρεση της πέτρας στη χολή απαιτεί μόνο τρεις τομές 5-10 χιλιοστά, με γενική νάρκωση και ο χρόνος της επέμβασης δεν ξεπερνά τα 15-20 λεπτά.

Ο ασθενής στη συνέχεια σιτίζεται κανονικά με υγρά το ίδιο βράδυ και την επόμενη μέρα μπορεί να βγει από το νοσοκομείο. Μετά την επέμβαση θα πρέπει να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο διαιτολόγιο για 10 ημέρες από το οποίο απελευθερώνεται μετά. Τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία απολύτως παρενέργεια μετά την επέμβαση, πέρα από κάποιο αίσθημα δυσπεψία το οποίο είναι τον πρώτο καιρό.

Ένας έμπειρος ιατρός εξειδικευμένος στην χειρουργική λαπαροσκοπική, όπως ο Μηλιωρίδης Θεόδωρος, με πάνω από 20 έτη εμπειρίας, μπορεί να αναλάβει και να κατευθύνει τον ασθενή ώστε να κάνει την καλύτερη δυνατή επιλογή για την επίλυση της χολολιθίασης. Ο Μηλιωρίδης Θεόδωρος είναι γενικός χειρουργός με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Για να μάθετε περισσότερα για την λαπαροσκοπική επισκεφτείτε το milioridis.gr.

Δείτε επίσης