Δημήτρης Κούβελας: Πότε δίνεται η χλωροκίνη για τον κορωνοϊό

Τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία που εγκυμονεί η αλόγιστη χρήση χλωροκίνης επισημαίνει μιλώντας στο GRTimes ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής του ΑΠΘ, Δημήτρης Κούβελας.

Kαθώς κάποιοι προσπαθούν να αγοράσουν φάρμακο με χλωροκίνη από τα φαρμακεία, ο κ. Κούβελας υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο είναι ανοσοκατασταλτικό και μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές ακόμη και το θάνατο.

Ο κ. Κούβελας διευκρινίζει ότι δεν υπάρχουν φάρμακα για τις ιώσεις. «Αν είχαμε, θα θεραπεύαμε από το απλό κρυολόγημα μέχρι το AIDS. Δε θεραπεύεται καμία ίωση. Μπορούμε να την ελέγχουμε, αλλά όχι να τη θεραπεύουμε» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό επισημαίνει ότι είναι μια άγνωστη ίωση που συμπεριφέρεται στον μεγαλύτερο πληθυσμό όπως το κοινό κρυολόγημα, με λίγη καταρροή, λίγο βήχα και την αντιμετωπίζει μόνο του το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Σε κάποιους ανθρώπους προκαλεί βαριά πνευμονία, με αποτέλεσμα να κάνει πνευμονικό οίδημα και να μην μπορούν να ανασάνουν και να πνίγονται στα υγρά που έχει το πνευμόνι από ίδια παραγωγή. Αυτό γίνεται γιατί ο ιός βάζει κάποιους ασθενείς -συνήθως αυτούς που έχουν και κάποιο άλλο νόσημα- σε μία κατάσταση σοκ, γιατί ένας λεγόμενος καταρράκτης κυτοκινών, δηλαδή ουσίες φλεγμονής, ουσιαστικά σκοτώνει τον ασθενή».

Ο κ, Κούβελας επισημαίνει ότι τα φάρμακα που μπορούν να λειτουργήσουν θεραπευτικά είτε αυτά που θα εμπόδιζαν τον ιό να κολλήσει στα κύτταρα, είτε με κάποιον τρόπο θα σταματήσει τις κυτοκίνες, δηλαδή φάρμακα που δίνονται κατά κανόνα σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η χλωροκίνη. Αυτό όμως έχει δημιουργήσει μια παρανόηση στον πληθυσμό, που θεωρεί ότι μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να σωθεί.

«Η υδροξυχλωροκίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιήθηκε για την ελονοσία κι εκεί υποτίθεται ότι σκότωνε το παράσιτο. Βρέθηκε έπειτα από κάποια χρόνια ότι η υδροξυχλωροκίνη, μαζί με κάποια άλλα “άσχετα” φάρμακα, ελέγχουν τις ρευματοπάθειες, γιατί έχουν με κάποιον μηχανισμό κάποιον ανοσοκατασταλτικό χαρακτήρα. Αυτό λοιπόν που υποτίθεται ότι κάνει η υδροξυχλωροκίνη είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση εμποδίζει τον οργανισμό να μπει σε αυτήν τη φάση του σοκ, καταστέλλει το ανοσοποιητικό, κάτι που θα έκανε και η κορτιζόνη. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρουμε πότε ακριβώς πρέπει να καταστείλουμε το ανοσοποιητικό, γιατί αυτοί που γίνονται καλά γίνονται γιατί έχουν καλό ανοσοποιητικό.

Κάποιος, λοιπόν, που θα πάρει χλωροκίνη από μόνος του, θα καταστείλει το ανοσοποιητικό του και κινδυνεύει να πεθάνει. Αυτό φαντάζομαι ότι το δίνουν κάποιοι γιατροί στα νοσοκομεία και μόνο όταν ο ασθενής έχει ξεκινήσει να μπαίνει στη φάση του σοκ, όχι νωρίτερα» εξηγεί.

Ο καθηγητής επισημαίνει ότι δεν πρέπει να διατίθεται στα φαρμακεία χωρίς ιατρική συνταγή. «Οι φαρμακοποιοί παρανομούν σωρηδόν. Γιατί κανένα φάρμακο δεν είναι νόμιμο να δίνεται χωρίς ιατρική συνταγή. Τα φάρμακα που μπορεί να δίνονται χωρίς ιατρική συνταγή είναι μόνο αυτά που έχουν χαρακτηριστεί μη συνταγογραφούμενα και είναι συγκεκριμένα. Μία καλή λύση θα ήταν υποχρεωτικά όλα τα φάρμακα να συνταγογραφούνται ηλεκτρονικά. Τότε μπορεί και να σωζόμασταν» υπογραμμίζει.

Ο κ. Κούβελας επισημαίνει επίσης ότι η στάση πολιτών και καταναλωτών δημιουργεί πρόβλημα στους ρευματοπαθείς, που έχουν πραγματική ανάγκη το συγκεκριμένο φάρμακο. «Αυτή τη στιγμή καταγράφεται έλλειψη. Δεν υπάρχει χλωροκίνη να χορηγηθεί στους ρευματοπαθείς» λέει.

Για τα επιτόπια τεστ

«Ανοησίες» χαρακτηρίζει και τα όσα λέγονται ότι πρέπει να γίνονται διαγνωστικά τεστ screening στον πληθυσμό στον δρόμο. «Πρώτον το τεστ δεν είναι τόσο εύκολο. Η PCR (Protein Chain Reaction) προβλέπει να πάρεις δείγμα από τον κάθε άρρωστο, να “τρέξεις” τρία δείγματα, ενώ για να φτάσει να αποδώσει χρειάζεται κάποιον χρόνο. Επιπλέον, στα εργαστήρια για τα δείγματα από ιώσεις πρέπει να έχεις ειδικό εξοπλισμό, πρέπει όλο το προσωπικό να είναι με ειδικές στολές. Αυτά δεν τα έχουμε. Τους πόρους το σύστημα τους κρατάει για να κάνει διαφοροδιάγνωση. Εάν δηλαδή πας στο νοσοκομείο με συμπτώματα, να δουν εάν πρόκειται για κορωνοϊό ή για άλλο ιό. Ομοίως για τα φάρμακα, δεν δίνεις από την αρχή κάτι που δίνεται όταν πεθαίνεις» σημειώνει.

Σχολιάζοντας ο κ. Κούβελας δηκτικά και τη φρενίτιδα που έχει πιάσει τους πολίτες για τη χρήση της παρακεταμόλης, ανέφερε: «Πόσα χάπια παρακεταμόλης θα πάρει κανείς; Αν πρόκειται για μια κοινή ίωση για τρεις μέρες, με πέντε χάπια είσαι εντάξει. Τι να τα κάνεις τα 200 κουτιά;».

Δείτε επίσης